Dugovanja za vodu u Podgorici preko osam miliona eura

Dodajte komentar

Najveći dužnik po osnovu utrošene vode je i dalje Klinički centar Crne Gore sa dugom preko 500.000 eura, i kod njih i dalje imamo probleme prilikom naplate potraživanja, saopštila je Danu Nataša Novaković, portparol preduzeća.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija po osnovu utrošene vode potražuje 8.129.512 eura što je za 260.973 eura više nego u junu ove godine kada su ona iznosila 7.868.539 eura. Fizička lica po ovom osnovu duguju 5.900.879 što je u odnosu na jun, kada su dugovanja bila 5.672.774, više za 228.105 eura, dok od pravnih lica preduzeće sada potražuje 2.228.633 eura, što je za 33.104 eura više nego u junu kada su njihova dugovanja iznosila 2.195.529 eura.

Novaković navodi da je odjeljenje za prinudnu naplatu preduzeća do sada pokrenulo 8.459 postupaka prinudne naplate preko javnih izvršitelja.

“Na ovaj način smo prekinuli zastaru potraživanja u iznosu od 4.513.857 eura. Prema svim pravnim licima koja imaju tri, kao i prema svim fizičkim licima koji imaju više uzastopno neizmirenih računa za vodu, preduzimamo mjere prinudne naplate i to, privremenim uskraćivanjem isporuke vode ili podnošenjem predloga za izvršenje. Vodovod je, vršeći uslugu javnog vodosnabdijevanja, uvijek poštovao, a i ubuduće će poštovati sve pozitivne zakonske propise iz oblasti koje regulišu obavljanje regulisanih komunalnih djelatnosti. Stoga, poštujući pozitivne propise koji regulišu oblast naplate potraživanja (Zakon o izvršenju i obezbjeđenju) blagovremeno pokrećemo postupke prinudne naplate i na taj način prekida zastaru potraživanja koja postoje kod fizičkih i pravnih lica prema Vodovodu”, navodi Novaković.

Portparol Vodovoda podsjeća građane da ukoliko imaju dug za utrošenu vodu, iskoriste pravo potpisivanja reprograma.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *