Marković: Neće biti novih kriznih mjera

Dodajte komentar

Premijer Duško Marković kazao je da će u narednoj godini biti dodatno stabilizovane javne finansije, i vjeruje da će se stvoriti višak prihoda kako bi krajem godine uložili više novca za zaposlene u obrazovanju, zdravstvu, a posebno za penzionere. Kazao je i da neće biti novih kriznih mjera, te da krizni porez na plate neće ukinuti naredne, već 2020. godine.

– Garantujemo sigurnost, redovnost plata i penzija, više novca za obrazovanje, zdravstvo, prosvjetu, i, naravno, razvoj naše zemlje. Vjerujem da ćemo u 2019. godini dodatno stabilizovati naše javne finansije, stvoriti višak prihoda kako bismo krajem 2019. godine uložili više novca za zaposlene u obrazovanju, zdravstvu, a posebno za penzionere”, rekao je Marković u intervju RTCG.

Dodao je da je drugi element budžeta razvojna komponenta.

“Kapitalni budžet će iznositi 300 miliona. On je u 2017. iznosio 280 miliona, a u 2018. će biti na nivou od 290 miliona. I sa onim što već radimo preko Investiciono razvojnog fonda za dvije godine smo uložili 377 miliona, a Trebali bismo 450 za četiri godine govori o tome da će Crna Gora u 2019. godini biti još veće gradilište nego što je u 2018. godini. Dakle, gradiće se putna infrastruktura, gradiće se društvena infrastruktura, zdravstvena infastruktura, unapređivaćemo zdravstvene objekte, ali i nabavljati zdravstvenu kvalitetniju opremu. Istovremeno ćemo raditi na unapređenju energetske infrastrukture, digitalne infrastrukture”, rekao je predsjednik Vlade.

Na pitanje RTCG da li će biti novih kriznih mjera premijer je odgovorio odrečno.

“Apsolutno ne. Mjere su dale rezultate. Želim da Vam kažem da smo zahvaljujući tim rezultatima dobili povjerenje međunarodnog finansijskog tržišta. Naredne godine nam ističe rok za krizni porez, doprinosi na zarade će se vratiti na devet odsto. Istovremeno neće biti novih povećavanja poreza i akciza. Čak pripremamo izmjene Zakona o PDV-u, da on bude pravedniji, posebno za građane na sjeveru. I neke druge mjere koje se tiču veće finansijske discipline i većeg priliva novca, sasvim sigurno govore o tome da nema krizinih mjera i da ulazimo u period stabilnosti javnih finansija i stvaranja većih mogućnosti za naše građane u pogledu njihovog stanadarda”, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je izrazio očekivanje da dodatne svote novca uđu u Crnu Goru na osnovu programa aplikanata za državljanstvo Crne Gore, koji ima za cilj dalji podsticaj investicija i njihovo ubrzavanje.

“Osigurali smo od svake vrste zloupotrebe na način što programom upravlja isključivo Vlada. Vlada vrši  provjeru kredibilnosti preko određenih agencija koje će licencirati, biće najvjerovatnije dvije ili tri agencije za marketing koje će pronalaziti klijente, zainteresovane da investiraju u Crnu Goru po osnovu državljanstva”, rekao je premijer.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *