Wall Street: Indeksi snažno porasli

Dodajte komentar
Wall Street

Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi snažno porasli, nadoknadivši dio gubitaka od prošle nedjelje, jer se ulagači nadaju jačanju preznične potrošnje, što bi trebalo pozitivno da utiče na dionice u trgovačkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 354 boda ili 1,46 posto, na 24.640 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,55 posto, na 2.673 boda, a Nasdaq indeks 2,06 posto, na 7.081 bod.

Nakon što su prošle nedjelje ti indeksi potonuli više od 3,5 posto, u ponedjeljak su nadoknadili dio gubitaka.

Najviše su, u prosjeku 3,1 posto, porasle cijene dionica u trgovačkom sektoru, što se ponajviše zahvaljuje skoku cijene Amazon.coma za 5,3 posto.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a predvodio je, uz trgovački, i tehnološki sektor.

Taj je sektor godinama predvodio po rastu cijena na tržištu, no posljednjih je nedjelja pod pritiskom jer ulagači nisu uvjereni da te kompanije mogu i ubuduće rasti tako brzo kao posljednjih godina.

Nakon oštrog pada prošle nedjelje, juče je tehnološki sektor skočio 2,3 posto.

Snažno su, u prosjeku 1,7 posto, porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer su se cijene nafte ponešto oporavile nakon što su prošle nedjelje potonule više od 10 posto.

Zbog usporavanja rasta globale ekonomije, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, od početka oktobra cijene su nafte pale oko 30 posto i zaronile na najniže nivoe u više od godinu dana.

Jučer su, pak, cijene nafte porasle gotovo 3 posto, što je podržalo rast cijena dionica u energetskom sektoru.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,20 posto, na 7.036 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,45 posto, na 11.354 boda, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.994 boda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *