JPMorgan predviđa niske cijene nafte u naredne dvije godine

Dodajte komentar

S obzirom na trenutno tržišno okruženje, stručnjaci američke banke JPMorgan prilagodili su svoja očekivanja za rast cijena nafte znatno nadolje.

Kako izvještava CNBC, Scott Darling, odgovoran za azijsko-pacifičko poslovanje nafte i gasa, očekuje da će cijena benzina Brent porasti na oko 73 dolara u 2019. godini. Do sada je stručnjak za robe prognozirao cijenu od 83,50 dolara za barel. Međutim, ova prognoza je učinjena prije nego što su cijene pale u prošli petak.

Razlog za mnogo pesimističnija očekivanja Darlinga je, naročito, nategnut odnos između ponude i potražnje. On trenutno vidi previsoku ponudu, za koju procjenjuje da će se nastaviti i u narednoj godini. Shodno tome, Darling smatra da će se u naredne dvije godine cijene kretati na nivou od oko 64 dolara po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nedavno je objavila povećanje proizvodnje za početak 2019. Za Darlinga, to je daljnja potvrda njegovih prognoza da će potražnja nafte nastaviti da slabi.
“OPEC bi morao smanjiti proizvodnju nafte za 1,2 miliona barela na dan sljedeće godine kako bi umirio tržište nafte”, kaže stručnjak.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *