Barcelona klub sa najboljim platama

Dodajte komentar

Plate i obeštećenja za fudbalere i dalje rastu, a Barselona je postavila novi rekord jer je postala prvi klub čije su prosječne plate igrača prešle deset miliona eura godišnje, prema istraživanju “Sporting Intelligence”.

Ove sezone 23 igrača Barse zaradiće 11,8 miliona eura plate, bez bonusa i premija, što je 33 odsto više nego 2017./2018.

Novi ugovor Lionela Messija najveći je razlog tome, kao i dovođenje Coutinha, Arthura, Malcoma i Vidala.

Novi su, poboljšani ugovor ove godine dobili i Pique, Sergi Roberto, Samuel Umtiti i Sergio Busquets.

Na drugom mjestu je Real Madrid, čiji su igrači ove sezone zaradili 9,15 miliona eura plaće, a potom slijedi šest NBA ekipa, prenosi “Avaz.ba”.

I Bayern i Atletico više plaćaju igrače nego PSG, a najplaćeniji klub koji nije fudbalski i košarkaški je tek na 27. mjestu, i to bejzbol tim San Francisco Giantsa.

NBA liga najplaćenija je liga svijeta s prosječnim godišnjim platama svih igrača 6,6 milona eura ove sezone.

A najplaćenija fudbalska liga je engleski Premiership, gdje su plate čak 36 odsto veće nego drugoj na listi, španskoj La Ligi, te gotovo dvostruko od treće, italijanske Serie A.

Najbolji prosjek plata u regionu ima Hrvatska i to 90.380 eura, a slijedi Srbija sa 36.249 eura. Slovenija je treća u regionu sa prosječnom platom od 28.786 eura. Makedonija je odmah iza Bosne i Hercegovine sa prosječnim primanjima igrača od 10.356 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *