Istoijski sporazum: Velika Britanija napušta EU

Dodajte komentar

Lideri 27 zemalja Evropske unije (EU) danas su okrenuli istorijsku stranicu prihvatajući nacrt sporazuma o Bregzitu, čime je Velika Britanija postala prva zemlja koja izlazi iz članstva u EU.

“Evropski savjet je odobrio povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Evropske unije i Evropske zajednice za atomsku energiju”, navodi se u zaključcima samita lidera 27 zemalja EU i dodaje da žele što bliskiji mogući odnos s Londonom poslije Bregzita.

Osnove budućih odnosa nalaze se u “političkoj deklaraciji”, posebnom dokumentu koji su lideri EU takođe odobrili.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk naveo je na Tviteru da su lideri 27 zemalja odobrili nacrt sporazuma kao i političku deklaraciju koja je osnova za buduće odnose između Londona i Brisela.

Lideri su zahvalili pregovaraču Mišelu Barnijeu za “neumorne napore i doprinos u održavanju jedinstva unutar EU tokom dugih pregovora” sa Velikom Britanijom.

U zapisniku sa samita navodi se da je dogovor o ribolovu prioritet i da će se o tome pregovarati s Londonom prije kraja prelaznog perioda poslije Bregzita koji treba da se završi u decembru 2020. godine.

U propratnoj dokumentaciji se nalaze između ostalog i pismo britanskog zvaničnika Evropskom savjetu, kao i pismo predsjednika Evropske komisije i Evropskog savjeta, Žan-Kloda Junkera i Donalda Tuska Španiji. U tom pismu se daju garancije da će Španija direktno učestvovati u budućim pregovorima između EU i Velike Britanije o Gibraltaru.

London i Brisel su postigli dogovor o razlazu poslije 17 mjeseci pregovora a sada je red na britanski i Evropski parlament da ga usvoje.

Britanski parlament o tome treba da raspravlja u decembru ali postoji neizvjesnost o usvajanju dokumenta.

Britanska premijerka Tereza Mej navela je danas u pismu prenijetom u medijima da će se truditi “tijelom i dušom da se glasa za sporazum koji je za dobrobit Velike Britanije i cijelog naroda”.

Britanci su na referendumu 23. juna 2016. godine glasali za odlazak iz Unije. Premijerka Mej je 29. marta 2017. pokrenula zvanično član 50 Lisabonskog sporazuma o proceduri izlaska iz članstva nakon čega su održani pregovori o uslovima razlaza dve strane.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *