Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u oktobru

Dodajte komentar

Godišnja inflacija u Evropskoj uniji i eurozoni blago je ubrzala u oktobru, pokazuju u petak objavljeni podaci Eurostata.

Na nivopu Evropske unije godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u oktobru 2,2 posto, utvrdili su u Eurostatu.

Ujedno su blago snizili procjenu o inflaciji u septembru, na 2,1 posto, napominjući da prilikom proračuna nisu raspolagali podacima za Veliku Britaniju.

Potvrdili su pak procjenu o inflaciji u eurozoni u oktobru, prema kojoj su potrošačke cijene mjerene HICP-om u zoni primjene zajedničke evropske valute u prošlom mjesecu porasle 2,2 posto u odnosu na isti prošlogodiošnji mjesec.

To znači da je inflacija blago ubrzala u odnosu na septembarskih 2,1 posto.

Najveći su udio u godišnjoj stopi inflacije u eurozoni u prošlom mjesecu imale cijene energenata, od 1,02 postotna boda. Slijede cijene usluga s udjelom od 0,66 postotnih bodova, te cijene hrane, alkoholnih pića i duvana, od 0,42 postotna boda. Najmanji je pak bio udio cijena industrijskih prozivoda, koji je iznosio 0,11 postotnih bodova.

Među zemljama EU-a najniže su godišnje stope inflacije u oktobru prema Eurostatovim podacima bilježile Danska, od 0,7 posto, Portugal, od 0,8 posto, i Irska, od 1,1 posto.

Najviša je inflacija pak u prošlom mjesecu zabilježena u Estoniji, od 4,5 posto. Slijede Rumunija sa 4,2 posto i Mađarska s 3,9 posto.

Ukupno je višu stopu inflacije u odnosu na prethodni mjesec zabilježilo 14 zemalja EU-a. U njih osam stopa inflacije bila je niža nego u septembru dok se u pet zadržala na istom nivou.

Podatak za Italiju označen je kao povjerljiv.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *