Han: Proširenje na Zapadni Balkan prioritet, nije realan istovremeni ulazak u EU

Dodajte komentar

Proširenje na Zapadni Balkan je jedan od prioriteta Evropske unije (EU), poručio je danas evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han na konferencija za medije u Beču nakon sastanka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.

“Svaka država biće tretirana zasebno – prema postignućima. Nije realan istovremeni ulazak u EU, ali svih šest država ima evropsku perspektivu”. istakao je Han.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je nakon radnog doručka da je sastanak bio inspirativan.

“Za nas je bilo važno da čujemo planove Austrije za njeno predsjedavanje EU i da mi prezentujemo planove za Berlinski poroces”, istakao je Marković.

On je rekao i da Crna Gora ima ambiciju da napreduje za vrijeme austrijskog predsjedavanja EU.

“Optimizam baziramo i na ocjenama najnovijeg dokumenta Evropske komisije o vladavini prava koji pokazuje balansiranu i time realnu sliku napora koje Crna Gora kontinurano ulaže u sprovođenje reformi”, rekao je Marković.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc danas u Beču je organizovao radni doručak za premijere zemalja Zapadnog Balkana.

Na radni doručak pozvani su predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i šef kosovske vlade Ramuš Haradinaj. Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev, koji je bio prethodno najavljen, otkazao je dolazak zbog unutrašnjopolitičkih problema.

Sastanku su prisustvovali i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han i za digitalnu privredu i digitalno društvo Marija Gabriel.

Kako je objavljeno na zvaničnom Tviter profilu Vlade Crne Gore, tema radnog doručka bila je evropska perspektiva Zapadnog Balkana, regionalna saradnja i bilateralna pitanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *