Vrijednost Applea u mjesec i po dana pala čak 216 milijardi dolara

Dodajte komentar

Vrijednost Applea, najveće američke kompanije po tržišnoj vrijednosti, pala je u mjesec i po dana za 216 milijardi dolara jer se ulagači plaše da bi prodaja iPhonea, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, mogla oslabiti. Početkom oktobra cijena dionice Applea na Wall Streetu dostigla je rekordnih 233 dolara, pri čemu je tržišna vrijednost kompanije bila znatno iznad nivoa od 1.000 milijardi dolara.

No, od tada je cijena dionice potonula 19,5 posto, na 186,8 dolara, što znači da je na ivici područja ‘medvjeda’, odnosno 20 posto ispod njenog prethodnog najvišeg nivoa, kako se to definiše na Wall Streetu.

U međuvremenu, tržišna vrijednost kompanije pala je za 216,6 milijardi dolara, na 886 milijardi. To je posljedica razočaranja ulagača posljednjim kvartalnim poslovnim rezultatima, koje je Apple objavio početkom novembra.

Oprezne procjene posljedica su, među ostalim, negativnog uticaja kursnih razlika, kao i makroekonomska slabost nekih tržišta u razvoju, kao što su Brazil, Indija, Rusija i Turska, kazao je tada izvršni direktor Applea Tim Cook. Negativno je na cijene dionice uticala i najava kompanije da će prestati da izvještava o broju prodatih iPhonea, iPada i Mac kompjutera.

Analitičari kažu da to nije dobro jer je prodaja najvažnijeg Appleovog proizvoda pametnog telefona iPhonea već dugo vremena ključni pokazatelj uspješnosti poslovanja i jer bi to moglo značiti da rast prodaje tog pametnog telefona usporava. Apple je, inače, u trećem tromjesečju prodao 46,9 miliona iPhonea, malo više u odnosu na 46,7 miliona u istom prošlogodišnjem razdoblju, ali manje od očekivanja analitičara od 47,5 miliona.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *