Njemačka će izdvojiti više od tri milijarde eura za vještačku inteligenciju

Dodajte komentar

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će njena zemlja do 2025. godine izdvojiti više od tri milijarde eura za istraživanja u oblasti vještačke inteligencije.

Istakla je da planiraju da angažuju oko 100 profesora u toj oblasti koja u brojnim zemljama svijeta privlači sve veću pažnju.

“Naš cilj je da ‘Made in Germany’ postane brend u oblasti vještačke inteligencije”, kazala je Merkel novinarima u gradu Potsdamu, u blizini Berlina, gdje se održava sastanak kabineta njemačke vlade na kojem se govori o pitanjima digitalizacije i vještačke inteligencije.

Naglasila je i da će investicije njemačke federalne vlade u ovoj oblasti biti važan korak kako bi ta zemlja povećala konukurentnost na globalnom nivou.

Dodala je da će i pokrajinske vlade u narednom periodu izdvojiti dodatna sredstva za vještačku inteligenciju, napominjući da očekuje kako će investicije privatnog sektora u ovoj oblasti biti dvostruko veće od izdvajanja federalne vlade.

Ministar finansija Olaf Scholz je novinarima kazao da napore koje će Njemačka poduzeti u oblasti vještačke inteligencije treba posmatrati u kontekstu reformi koje u toj oblasti poduzima i Europska unija (EU).

Istakao je da je vrijednost investicija koje planira njemačka vlada na zadovoljavajućem nivou u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kinom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *