“U idućih desetak godina nestaće 80 posto tradicionalnih banaka”

Dodajte komentar

Do 2030. godine propašće ili postati beznačajno 80 posto tradicionalnih finansijskih kompanija, odnosno banaka, predviđa analitičar David Furlonger, potpredsjednik istraživačke i konzultantske kompanije Gartner.

Kako je pojasnio na konferenciji u Australiji, banke će snaći takva sudbina “ako nastave da nude  tradicionalne usluge, po modelu poslovanja i operacija iz 20. vijeka”.

Gartnerovo istraživanje među izvršnim direktorima banaka za 2018. godinu pokazuje da oni i dalje nastavljaju da daju veći prioritet rastu prihoda, što upućuje na to da ne prepoznaju učinak transformacije koji sa sobom nosi digitalna tehnologija. Među 20 posto finansijskih institucija i kompanija koje prežive, smatraju analitičari iz Gartnera, jedna grupa će se pretvoriti u fintech kompanije. Pored toga, naglašava Furlonger, iza ovih promjena na tržištu u velikoj mjeri stajaće regulatorne promjene te promjene u demografiji i ponašanju korisnika koje variraju od zemlje do zemlje.

Kako nova evropska direktiva o plaćanju (PSD2) obvezuje banke da trećim stranama daju pristup računima korisnika, procjenjuje se da će nove aplikacije za mobilna plaćanja značajno izmijeniti tržište u idućim godinama, kao što se već događa u drugim dijelovima svijeta.

Daniel Döderlein, izvršni direktor za mobilna plaćanja Auka ocjenjuje da će se banke u Evropi i početi da se suočavaju s tim trendom već za pet godina, što se može shvatiti i kao indirektan poziv bankama na čvršću suradnju s fintech kompanijama.

Ističe kako glavni fokus banaka moraju biti problemi korisnika, posebno oni s plaćanjima.

(Jutarnji)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *