Croatia Airlines pred stečajem

Dodajte komentar
9actl

Nacionalnom prevozniku Hrvatske, Croatiji Airlines prijeti stečaj, a za nastavak rada u sljedećih šest mjeseci nedostaje im oko 20 miliona eura, saznaje Index.hr.

Neto gubitak Croatia Airlinesa prvih devet meseci ove godine iznosio je 34,4 miliona kuna.

“Nadzorni odbor zatražio je procjenu troškova poslovanja za idućih šest mjeseci od konsalting firme BDO. Njihova procjena je da bi za nastavak ovakvog poslovanja, bez promjene, za daljih šest mjeseci nedostajalo 150 miliona kuna”, rekao je za Index visokopozicionirani izvor iz Croatia Airlinesa.

“Konzervativnija procjena koja uključuje smanjeno otplaćivanje računa dobavljačima za sedam odsto ukazuje na potrebu za daljih 70 miliona kuna”, dodaje.

Rekao je da Croatia Airlines u vlasništvu još ima samo dva motora i tehniku, ali da su toliko u minusu da ni njihova prodaja ne bi bila dovoljna.

Kaže kako je ostalih 10 motora (budući da imaju 12 aviona u floti) u najmu, nisu u njihovom vlasništvu. Što se tiče tehnike, riječ je o sektoru kompanije u kojem rade aviomehaničari, a njihovo odvajanje iz kompanije i prodaja, takođe kaže, ne bi bili dovoljni za nastavak rada nakon proljeća.

“U tom scenariju prestajemo da plaćamo aerodromima, a nećemo moći da plaćamo ni gorivo. To je kraj. Ovo je definitivno put u stečaj, osim ako se ne dogodi neko čudo”, rekao je izvor iz Croatia Airlinesa.

U Croatia Airlinesu izbjegavaju konkretan odgovor na pitanje.

Umjesto odgovora na konkretna pitanja o procjenama konsalting kompanije BDO, iz Croatia Airlinesa su odgovorili da su “baš kao i mnogi drugi avioprevoznici širom svijeta, suočeni sa širokim rasponom strateških, operativnih i finansijskih rizika uslovljenih globalnim kretanjima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *