Prostor za investicije, Crna Gora ima mineralnih sirovina

Dodajte komentar

Elaboracija zamjenika direktora Geološkog zavoda Crne Gore Slobodana Radusinovića o potencijalu mineralnih sirovina Crne Gore ohrabruje da sirovina imamo i da u ovom sektoru ima itekako prostora za investicije.

To je, između ostalog pomenuto, na Devetoj konferenciji dijaloga zemalja ESEE (istočne i jugoistočne Evrope), koju su organizovali EIT RawMaterials i Regionalni centar Leoben u okviru Montan univerziteta iz Austrije kao i Regionalni centar Adria, 58 učesnika iz oblasti naučnog istraživanja, prosvete i industrije okupilo se u Podgorici kako bi razgovarali o sektoru mineralnih sirovina u Evropi i Crnoj Gori i sa tim povezanim pitanjima.

EIT RawMaterials je panevropska mreža od 125 partnera koji se bave mineralnim sirovinama u industriji, prosveti i istraživačkim institucijama, koja svojima aktivnostima nastoji da rješava izazove Evrope u pogledu mineralnih sirovina i da ih preokrene u veliku prednost Evrope.

Među sedam govornika koji su vodili sesiju, Biljana Jestrović, generalna direktorica Direktorata za rudarstvo i geološka istraživanja, otvorila je konferenciju opštim prikazom okvira i trenutnog stanja u sektoru mineralnih sirovina u Crnoj Gori, naglašavajući njegov ukupni društveni značaj i potrebu sa saradnjom u Evropi.

Krzizstof Kubacki i Antonis Politis iz EIT Raw Materials predstavili su lokalnoj zajednici strukture i mogućnosti za učešće u mreži EIT RawMaterials.

Najvažnija poruka Konferencije bila je: “EIT RawMaterials želi da mineralne sirovine postanu glavna prednost Evrope i to čini tako što nudi mnoštvo prilika, zato se uključite!”

Na Konferenciji je predstavljena primjere najbolje prakse iz Regionalnog centra u Leobenu na Montan univerzitetu u Austriji, koji je jedan od osnivača mreže EIT RawMaterials, kao i Regionalnog centra Adria. Oba centra su usmjerena na aktivnosti obraćanja lokalnim zajednicama u regionu istočne i jugoistočne Evrope. Tokom poslijepodnevnog rada, učesnici su bili u prilici da učestvuju na dvije različite radionice zavisno od svojih stručnih afiniteta.

Jedna radionica bavila se tekućim projektom RESEERVE, u kojem je Geološki zavod Crne Gore partner. Cilj projekta je popisivanje primarnih i sekundarnih mineralnih sirovina na zapadnom Balkanu.

Druga radionica bila je orjentisana na obrazovanje u oblasti mineralnih sirovina i studente sa lokalnih fakulteta, kako bi se kod njih podstakla strast za ova pitanja. Sproveden je kviz o mineralnim sirovinama kao i eksperimenti koji uključuju high-tech materijale, upravo kao u projektu RM@Schools koji sprovodi EIT RawMaterials.

Cilj konferencije je bio povezivanje mreže EIT RawMaterials sa regionom istočne i jugoistočne Evrope (ESEE) radi otkrivanja
zajedničkih puteva ka realizaciji projekata u vezi sa mineralnim sirovinama i razvoju tog sektora.

Mineralne sirovine su baza današnjeg društva i važne su za cijeli svijet i budući društveni razvoj, ali, konkretno u Evropi, za jaku ekonomiju u budućnosti, neophodno je obezbijediti sigurno snabdijevanje mineralnim sirovinama.

Ekonomija budućnosti nesumnjivo je povezana sa održivim razvojem, što podrazumijeva čistu i ekološki prihvatljivu energiju, mobilnost i sve ostale društvene potrebe. Da bismo to realizovali, potrebne su nove tehnologije, za koje su, opet, neophodne mineralne sirovine.

Da li će kompanije razvijati svoju tehnoloiju u okviru Evrope ili ne, ako zavisi od sigurnosti snabdijevanja mineralnim sirovinama i postojećih vrednosnih lanaca. Prema tome, treba razvijati sopstveni sektor kako se ne bi palo u zavisnost od drugih u snabdijevanju i uskratio razvoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *