Izbori u SAD: Demokrate preuzele Kongres

Dodajte komentar

Demokratska stranka je na izborima preuzela je kontrolu nad Predstavničkim domom, što predstavlja udarac za predsjednika Donalda Trampa. 

Nakon što su prvi put posle osam godina preuzeli Kongres, Demokrate će odsad moći da spriječe Trampa da vodi politiku po svojoj volji.

Republikanci su, međutim, osvojili dodatna mjesta u Senatu.

Iako su predsjednički izbori tek za dvije godine, glasanje za Kongres i Senat se doživljava kao referendum o Trampovoj politici.

Izbori su potvrdili istorijski trend da stranka čiji je predstavnik u Beloj kući gubi na parlamentarnim izborima.

Nensi Pelozi, šef demokratske poslaničke grupe u Kongresu, poručila je pristalicama koje su se okupile u Vašingtonu da je “osvanuo novi dan za Ameriku”.

Tramp se usredsredio na Senat: “Nevjerovatan uspjeh! Hvala svima”, napisao je na svom tviter nalogu.

Bitka za Kongres

Demokrate su pretvorile otpor liberala Trampovim potezima u solidnu izbornu pobjedu na prvom glasanju otkad je Tramp prije dvije godine preuzeo vlast.

Televizijska mreža CBS, koja je BBC-jev partner u SAD, izračunala je da su Demokrate osvojile 23 mjesta u Kongresu, što je dovoljno da formiraju većinu. Glasalo se za svih 435 mesta.

Demokrate će odsad moći da pokreću istrage protiv Trampa i njegove administracije, što uključuje Trampove poreske prijave i mogući sukob interesa.

Sem toga će moći da blokiraju usvajanje Trampovih zakona, uključujući i onaj koji se odnosi na zid prema Meksiku, što je bilo ključno Trampovo obećanje tokom predsjedničkih izbora

Žene koje su se kandidovale su odlično prošle: Aleksandrija Okasio-Kortez i Ebi Finkenauer obe imaju po 29 godina i najmlađe su žene izabrane u Kongres u istoriji SAD.

Ilhan Olmar i Rašida Tlaib su prve muslimanke, a Šaris Dejvis i Debra Haland prve Indijanke koje su ušle u Kongres.

Bitka za Senat

Republikanci su na na putu da prošire tanku većinu u Senatu, što će Trampu omogućiti da bez teškoća postavlja svoje ljude na izvršne i pravosudne pozicije.

Izbori za Senat su bili ozbiljan izazov za Demokrate, jer su branili 26 mjesta, a Republikanci samo devet.

Demokrate su izgubile Misuri, Indijanu i Severnu Dakotu, gdje su pobijedili republikanski kandidati.

Rik Skot je najvjerovatnije pobedio demokratskog senatora na Floridi, tako da će Republikanci prvi put posle više od 100 godina imati oba senatora iz ove države.

Republikanski senator Ted Kruz se u Teksasu suočio sa ozbiljnim izazivačem, mladom demokratskom zvijezdom Betom O'Rurkom, i uspio da ga pobijedi.

Jaz među strankama se produbio

Ovo je priča o dva doma.  San Demokrata o osvajanju većine u Senatu se raspršio. Republikanci će kao i do sada potvrđivati kadrove po Trampovoj volji.

U Predstavničkom domu, međutim, stvari stoje sasvim drugačije. Demokrate su većinu osvojile zahvaljujući obrazovanom sloju iz predgrađa koji je dugo glasao za Republikance, ali je ovaj put ostao uzdržan jer jer ih Trampova politika i retorika odbija.

U Virdžiniji, Ilinoju i na Floridi umereni Republikanci su izgubili, dok su Demokrate dobro prošle u Koloradu, Nju Džerziju, Kanzasu, Pensilvaniji, Teksasu i Njujorku.

To možda nije cunami kome su se mnogi ljevičari nadali, ali je dovoljno da Demokrate posle više od osam godina preuzmu Kongres. To im daje mogućnost da blokiraju Trampove predloge zakona i da donekle kontrolišu administraciju. Partijski rovovi u SAD su se produbili. Nakon dvogodišnjeg boravka u senci, Demokrate konačno dobijaju mogućnost da uzvrate udarac.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *