Državljanstvo samo za ugledne biznismene

Dodajte komentar

Individualni investicioni program, koji investitorima omogućava da se ulaganjem u Crnu Goru kandiduju za crnogorsko državljanstvo, trebalo bi da ima snažne multiplikativne efekte na ekonomiju, postane značajan izvor prihoda i platforma za ulaganja, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović na konferenciji o globalnoj rezidentnosti i prebivalištvu u Dubaiju, koju organizuje kompanija Henli i partneri.

Kampanja

Uz dobro osmišljenu kampanju moguće je privući pažnju uglednih poslovnih ljudi koji bi prihvatili da obave realokaciju sjedišta svojih biznisa rekao je Đukanović i ocijenio da bi se time ne samo povećao iznos investicija, već i poboljšao imidž Crne Gore i podigli standardi poslovanja. Đukanović je, kako je saopšteno iz njegove službe za informisanje, kazao da je vitalni nacionalni interes Crne Gore da implementira program na način da, koristeći iskustva drugih zemalja, eliminiše sve rizike koje može donijeti njegova primjena.

Program će omogućiti aplikacije samo onim osobama koje imaju dokazan kredibilitet u ličnom i profesionalnom smislu i dozvoliti priliv sredstava koja imaju neupitno legalno porijeklo poručio je Đukanović i istakao da vjeruje da svaki program može biti dugoročan i stabilan samo ako obje strane vide jasne koristi od međusobne saradnje.

“Interes države je da se primjenom individualnog investicionog programa dodatno pospješi razvoj, kreiraju nova radna mjesta, smanji spoljnotrgovinski deficit i obavi transfer znanja i novih tehnologija“, saopštio je Đukanović.Poručio je da će aplikanti imati korist od povoljnog poreskog sistema, bezviznog režima prema zemljama u Šengen zoni i integracija u ekonomski i politički sistem države.

“Dodjelom državljanstva uspostaviće se i čvršće veze kvalitetnih investitora i Crne Gore, jer će kao dobri ambasadori dalje promovisati njene ekonomske potencijale i interese”, rekao je Đukanović, objašnjavajući da Crna Gora ima obilne, ali ograničene resurse.

“Zato ih moramo koristiti na način da postižemo ne samo najveće ekonomske domete, već i da građani osjete benefite njihove upotrebe. To znači da Individualni investicioni program mora omogućiti kvalitetniju upotrebu i bolju valorizaciju prirodnih resursa za državu i lokalne zajednice. To se prije svega odnosi na energetiku, poljoprivredu i turizam koji predstavljaju neke od najvećih razvojnih šansi Crne Gore”, rekao je Đukanović.

Strogi kriterijumi

On smatra da program kakav zamišlja Crna Gora mora biti strogih kriterijuma.

“Ne želimo ni jednu grešku koja može narušiti ugled zemlje, zbog čega će morati biti ispunjeni striktni kriterijumi za mogućnost dobijanja crnogorskog državljanstva i to u ograničenoj mjeri”, naveo je Đukanović, ističući da je jedini cilj dalje unapređenje crnogorske ekonomije i očuvanje dosadašnje dobre poslovne prakse.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *