Rat trgovačkih lanaca sa Unileverom

Dodajte komentar

Za mnoge lance supermarketa proizvodi grupe Unilever su suviše skupi. Njemački Kaufland najavio je zbog najnovijeg povećanja cijena uklanjanje 500 proizvoda ove kompanije sa svojih polica.

“Trenutno povećanje cijena je značajno, na nekim proizvodima do 27 odsto”, izjavio je portparol Kauflanda za berlinski “Tagesspiegel”. Za narednu godinu Unilever je najavio “dalja značajna povećanja”.

Ovo se uopšte ne može opravdati tekućim troškovima ili cijenama sirovina.

“Mi pretpostaljamo da Unilever želi nesrazmjerno povećati svoj povrat zbog trenutne situacije na berzi”, optužuje Kaufland holandsko-britansku grupu.

Kompanija Schwarz Group, koja takođe uključuje i diskontni lanac Lidl, očekuje od Unilevera da se “ova nepravedna povećanja cijena pripišu nivou razvoja sirovina”. “U tome vidimo jedinu šansu za sporazum”, rekao je portparol Kauflanda.

Za konstruktivan razgovor su još uvijek otvoreni.

U septembru 2018. Kaufland je zabranio gotovo sve proizvode Unilevera jer se obje kompanije nisu mogle dogovoriti o novim cijenama. Pogođeni su brendovi kao što su Knorr, Langnese, Lipton ili Axe.
U Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj zamrznute su porudžbine za neke proizvode Unilevera.

“Ovo je nova faza u takvim sporovima i koristi se kao sredstvo pritiska protiv nas”, rekao je šef Unilevera za Njemačku, Austriju i Švajcarsku Ulli Gritzuhn . “Skoro svi prodavci prehrambenih proizvoda ulaze u godišnje pregovore sa očekivanjima i zahtijevima za sniženje cijena”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *