Naslovne strane dnevnih novina za 1. novembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

1 komentar

Vijesti

Dnevne novine

ZA DEVET MJESECI SKORO MILION TURISTA

Broj turista koji su od početka godine boravili u crnogorskim hotelima i sličnim smještajnim objektima, dostigao je 926.741, a broj noćenja 3.826.641, pokazuju preliminarni podaci Zavoda za statistiku Monstat. S obzirom na to da ovi rezultati pokazuju prosječan rast broja gostiju kolektivnom smještaju od 18,1 odsto, a noćenja od 10,5 odsto tokom 2018, nesumnjivo je da će ova godina biti rekordna za crnogorske hotelijere. Ostvareno je 12,4 odsto više dolazaka i 7,5 odsto više noćenj a nego u istom periodu prethodne godine.

Profit Jugopetrola 6,77 miliona

Kompanija Jugopetrol ostvarila je od početka godine do 30. septembra 6,77 miliona eura profita, dok je istovremeno po osnovu poreza na dobit državi uplatila 670.147 eura, pokazuje novi finansijski izvještaj. U istom periodu, prihodovano je 126,86 miliona, dok su imovina i obrtna sredstva na posljednji dan septembra ukupno vrijedili 107,83 miliona eura.

Rusi zainteresovani za Hipotekarnu banku

Ukoliko neka banka ode u stečaj, Fond za zaštitu depozita neće imati problema da isplati sve garantovane depozite, tvrdi Žugić. Za Hipotekarnu banku zainteresovan je investitor iz Rusije, ali postoji i veza sa Izraelom, kazao je juče guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, ističući da će se uskoro znati šta je odlučeno po ovom pitanju.

Dan

Tara je uništena zbog radova na autoputu

Radovi na autoputu, posebno u koritu rijeke Tare, uništili su živi svijet i kvalitativno i kvantitativno, ocijenio je za “Dan redovni profesor na PMF-u Vladimir Pešić, koji je bio dio istraživačke ekipe koja je radila monitoring biodiverziteta rijeke Tare. – Istraživanje smo radili na potezu gdje se obavljaju radovi na autoputu, a rezultati do kojih smo došli pokazuju da je u 2018. godini brojnost zajednice pala na 50 jedinki po metru kvadratnom. U 2017. godini, kada su radovi na tom području bili umjereni, bilo je 950 do 1.000 jedinki, dok su u 2016. bile hiljadu i po do dvije hiljade jedinki.

Iza leđa partije dogovarao koncesije

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je još prije nekoliko godina, kad je pokrivao funkciju ministra saobraćaja i pomorstva, imao je korespodenciju sa potencijalnim budućim koncesionarima Aerodroma Crne Gore. Brajović je pozivao potencijalne koncesionare inostrane kompanije, da dođu u Crnu Goru i predstave svoje mogućnosti ulaganja, a sve to praktično iza leđa partije koja je sada bar deklarativno protiv davanja u zakup te važne državne kompanije.

Žugić predsjednik

Novi odbor direktora Luke Bar je na juče održanoj konstitutivnoj sjednici izabrao Vojina Žugića za predsjednika, a Dedu Đelovića za njegovog zamjenika,prenosi portal “Vijesti. Žugić je izvršni direktor podgoričke kompanije Stadion, a Đelović rukovodilac u barskoj kompanji.

Pobjeda

Nurković: Do juna ugovor sa koncesionarom Aerodroma

Ministar saobraćaja Osman Nurković kazao je juče da se očekuje potpisivanje koncesionog ugovora za Aerodrome do juna naredne godine, a da će Vlada naredne sedmice raspravljati o njemu.Koncesija je predviđena do 30 godina, koncesionar mora da uplati avansno 100 miliona, dok će deset odsto prihoda ići u budžet države.U prve tri godine koncesionar mora da investira 80 miliona, a u toku koncesionog perioda 200 miliona. Ministar je objasnio da se u prve tri godine očekuje i 120 miliona eura investicija.

Atlas u minusu 14 miliona

Bankarski sistem koji čine 15 banaka za devet mjeseci tekuće godine ostvario je profit od 30 miliona eura. U plusu je bilo 12 banaka, a u gubitku tri. Najveći profit ima CKB od 9,6 miliona, a rekorder gubitaša je Atlas banka sa 14,29 miliona eura.

Žugić: Dvije krizne banke ne mogu ugroziti sistem

Dvije banke koje su pod dnevnim monitoringom Centralne banke zbog pogoršanja likvidnosti i solventnosti nijesu sistemski važne i ne utiču na bankarski sistem, kazao je guverner dr Radoje Zugić, odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja sporazuma povodom nedjelje štednje.Na pitanje da li nekoj od te dvije banke prijeti stečaj, kazao je da će brzo imati konkretnije rezultate, ali da se nada da neće do toga doći.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • naslovne strane klasicno dokazuju da su svi urednici uskopljeni da stvarno fokusiraju konkretne najvaznije probleme gradjana-nki

    jer naravno da su sve ove gluposti sa danasnjih naslovnih strana vazne svakome, bez gradjanima-nkama u borbi za neovisne i dostojne zivotne egzistencije, onaj cilj koji je primaran bar u teoriji, novinarskim urednicima

    ipak, prosto je korisno da je PA jedina imala hrabrosti struke da stvarno fokusira problem sistema i gradjana-nki, iz pozadine, ali ipak dovoljno vidljivo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *