U Kini nastaju dva nova milijardera svake nedjelje

Dodajte komentar

U Kini su u prošloj godini u prosjeku nastajala dva milijardera sedmično, pa je ta zemlja postala vodeća u svijetu po stvaranju bogatstva, navodi se u izvještaju švajcarske banke UBS i revizorske kuće PwC.

Ukupna imovina tamošnjih milijardera porasla je 39 odsto, na 1,12 biliona dolara.

Ukupan broj milijardera u Kini porastao je prošle godine sa njih 318 na 373, pri čemu ih je 106 novih ušlo na listu. S druge strane, sa liste je ispalo njih 51, što ukazuje na rizičnost poslovanja u Kini.

U izvještaju se navodi da je 97 odsto kineskih milijardera nastalo samostalnim poduhvatima, najviše u tehnološkom i trgovinskom sektoru.

„U posljednjoj deceniji kineski milijarderi stvorili su neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih kompanija, povećavajući životni standard u zemlji”, kazao je direktor u firmi UBS Global Management, Josef Stadler.

Međutim, to je, kako je kazao, tek početak.

„Velika kineska populacija, tehnološke inovacije i rast produktivnosti, zajedno s podrškom vlasti, pružaju mogućnosti preduzetnicima ne samo da izgrade uspješno poslovanje, nego i da poboljšaju život drugima”, rekao je Stadler.

U izvještaju UBS-a navodi se i da je već sada u Aziji više milijardera nego u Sjedinjenim Američkim Državama. Ukoliko se nastave sadašnji trendovi, azijski milijarderi će za tri godine biti bogatiji od američkih.

Ukupno je u svijetu prošle godine bilo 2,16 hiljada milijardera, dok ih je godinu prije bilo 1,98 hiljada. Njihova ukupna imovina porasla je 19 odsto, na rekordnih 8,9 biliona dolara.

U izvještaju se navodi i da je američka regija i dalje najveća koncentracija bogatstva milijardera, ali da rast tog bogatstva usporava.

U prošloj godini u SAD-u su nastala 53 nova milijardera, u poređenju s 87 prije pet godina. U zapadnoj Evropi broj milijardera porastao je prošle godine njih 17, na ukupno 414.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *