Naslovne strane dnevnih novina za 29. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

UKUPNI KAPITAL NDKP 23,17 MILIONA EURA

Novi duvanski kombinat Podgorica (NDKP) uvećao je kapital registracijom emisije akcija po osnovu pretvaranja duga u akcijski kapital. Kako je saopšteno iz Montenegroberze, kapitalna vrijednost emisije iznosila 15,96 miliona eura, koliki je bio i broj emitovanih dionica, čija je nominalna vrijednost po jedan euro.

DIŽE SE PRAŠINA PRED DOLAZAK UNESCO-a

Radovi na mostovima Tara 1 i Tara 2 izvode se prema Glavnom revidovanom projektu za koji je izdata građevinska dozvola, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. On je obišao gradilište sa članovima državne komisije za tehnički pregled, nadzorom i ekspertima obišao gradilište autoputa Bar Boljare, i tom prilikom rekao da se vodila “kampanja navodnog uništavanja Tare” “Izvođač se oglušio o jedan dio mjera iz Elaborata o zaštiti životne sredine, na to mu je nadzor ukazao prij e deset dana i dao mu primjeren rok da otkloni probleme. Što se tiče ‘skretanja’ odnosno ‘izmještanja’ toka Tare to su potpune gluposti”,

ZA DEVET MJESECI GOTOVO 464.000 NOĆENJA

Tema privatizacije HG Budvanska rivijera je u programu Vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte bila i prethodnih godina. Odbor direktora je usvojio elaborat o restrukturiranju koji je uradila kancelarija Ernst&Young, u kome su razrađena dva modela podjele, uz osnivanje novog društva. Polazna osnova je bila nova procjena, koju je uradila kuća Pricewaterhouse Coopers.

Dan

Zbog kašnjenja Vlade propadaju šume

Usljed kašnjenja Vlade Crne Gore sa donošenjem sanacionog plana, jedna trećina suvog i oboljelog drveta u gazdinskoj jedinici Ljubišnja najvjerovatnije neće biti posječena u ovoj godini. Prema sadašnjoj situaciji, sanitarna sječa biće završena tek naredne godine iako ekolozi upozoravaju da je kašnjenje Vlade u sprovođenju sanitarne sječe izuzetno pogubno. Ekolozi tvrde da je situacija sa šumama u Bosni i Hercegovini loša, kao i da se bolesti šire preko granice, a nevođenje računa o šumama u planini Ljubišnji posledica je loše politike Vlade Crne Gore prema šumskom bogatstvu.

Satelitski snimci pokazali izmještanje korita Tare

Umjesto da zaustavi dalju devastaciju Tare, ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, najnovijim izjavama, preuzima ličnu odgovornost za uništavanje rijeke koja je pod međunarodnom zaštitom, kazala je izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković. Ona je navela da je Radulović prvo tvrdio da Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu dozvoljava izmještanje toka rijeke Tare, a nakon što je MANS objavio taj dokument, sada tvrdi da korito nije izmješteno, već je u pitanju njegova regulacija.

Euro kao naš novac

Evropska unija (EU) prvi put pregovara za članstvo sa državom koja koristi euro kao zvanično sredstvo plaćanja, saopštio je dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović i dodao da će stabilnost cijena i odsustvo inflacije biti najbitnija korist za crnogorske građane.

Pobjeda

Za pet godina u puteve uloženo gotovo 200 miliona

U posljednjih pet godina za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju regionalnih i magistralnih puteva u Crnoj Gori utrošeno je ukupno 197,84 miliona eura, saopštioje direktor Direktorata za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja Mirsad Ibrahimović. To je, kako je naveo, uticalo na kvalitetniji, udobniji, ekonomičniji i bezbjedniji saobraćaj i samim tim bolju pristupačnost Crne Gore kao turističke destinacije.

Vlada će obezbijediti sredstva za kapitalne projekte u Ulcinju

Vlada i država Crna Gora okrenule su oči prema Ulcinju i pomoći će nam da odradimo neke kapitalne investicije jer mi nemamo fond da ih na taj način realizujemo, kazaoje predsjednik opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, ističući da su kapitalni projekti bulevar od kružnog toka, Bulevar Đerđ Kastrioti Skenderbeg do Bulevara Teute i Bulevar Majke Tereze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *