Saudijska Arabija ne planira reprizu naftnog embarga iz 1973.

Dodajte komentar

Saudijska Arabija nema namjeru da uvodi naftni embargo zapadnim zemljama nalik onome iz 1973. godine i odvojiće naftu od politike, izjavio je saudijski ministar energetike nakon pogoršanja krize zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

“To nam nije namjera”, odgovorio je Khalid al-Falih ruskoj novinskoj agenciji TASS na pitanje postoji li mogućnost da ponovno uvedu naftni embargo po uzoru na onaj iz 1973. godine.

Istaknuti zastupnici američkog Kongresa okomili su se u nedjelju na saudijskog princa Mohammeda bin Salmana izrazivši uvjerenje da je upravo on naredio ubistvo Khashoggija. Neki su proteklih dana tražili i uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji, koja je upozorila da će u tom slučaju odgovoriti još “većim mjerama”. No sada je ublažila retoriku.

Kabinet američkog predsjednika i dalje je oprezan u istupima, a i Rijad je poslao poruku koja je stišala napetosti.

“Ovaj incident će proći. No Saudijska Arabija je vrlo odgovorna zemlja, mi smo decenijama koristili svoju naftnu politiku kao odgovoran ekonomski alat, odvajajući ga od politike”, rekao je Falih.

Rast cijena nafte poguban za svjetsku ekonomiju

Rast cijena nafte usporio bi globalnu ekonomiju i pokrenuo recesiju, a s obzirom na stupanje na snagu kompletnog paketa sankcija Iranu sljedećeg mjeseca, nema garancije da cijene nafte neće rasti, podsjetio je Falih.

“Ne mogu vam ništa garantovati jer ne mogu predvidjeti šta će biti s drugim proizvođačima”, odgovorio je Falih na pitanje može li svijet izbjeći rast cijena nafte na 100 dolara po barelu.

“Moramo uzeti u obzir sankcije Iranu, niko nema pojma koliki će biti iranski izvoz. Drugo, postoji mogućnost pada snabdijevanja iz različitih zemalja – poput Libije, Nigerije, Meksika i Venecuele”, naglasio je.

“Ako s tržišta nestane tri miliona barela dnevno, ne možemo pokriti taj manjak. Zato ćemo morati da posegnemo za naftnim rezervama”, rekao je saudijski ministar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *