I Turska prodaje državljanstvo: Bogati Arapi kupuju vile na Bosforu

Dodajte komentar

Zainteresovani ste za tursko državljanstvo? Nedavna odluka vlasti ove zemlje čini ga dostupnim za one koji imaju puno novca. Morate kupiti kuću ili stan vrijednosti veće od 250.000 dolara.

Najviše koristi od toga imaju Arapi.

Obala Bosfora jedno je od najljepših i najpoželjnijih stambenih područja u Istanbulu, ali zbog trenutnih ekonomskih problema u Turskoj mnogi vlasnici su prisiljeni da svoje vile pretvore u novac. Trenutno je na prodaju oko 60 od 600 vila na Yali obali Bosfora.

Mnogi zainteresovani ljudi su bogati Arapi, jer imaju mogućnosti za kupovinu imanja. Od reforme zakona, oni takođe mašu turskim pasošem prilikom kupovine imovine.

Skoro svi potencijalni kupci su bogati Arapi iz Katara i drugih zemalja Zaliva, kažu brokeri. Oni imaju koristi od činjenice da je turska lira izgubila veliku vrijednost od početka godine. “Sa gubitkom lire, Istanbul je postao raj za ljude iz Golfa sa visokom kupovnom snagom”, kaže Hamed Elhamian iz Anka-Investa. Oni vjeruju da će lira uskoro ponovo porasti i da će se investicijska vrijednost njihove imovine povećati.

“Naši klijenti su uglavnom iz zemalja Bliskog istoka. Imamo ljude iz Azerbejdžana i Irana, ali uglavnom dolaze iz Katara”, kaže broker Ugur Ayhan.

Interes Turaka za nekretnine je trenutno veoma mali. Prema Elhamian-u, mnogi vlasnici se oslanjaju na strance koji traže nekretnine za više od 250.000 dolara za dobijanje turskog državljanstva.

Od stupanja na snagu dekreta u septembru, stranci mogu dobiti turski pasoš kada kupe kuće i stanove u vrijednosti od 250.000 dolara. Prije reforme zakona, morali su da ulože milion dolara za to. Na primjer, Irancima turski pasoš mnogo olakšava putovanja u druge zemlje. Međutim, Ayhan napominje da su za Yali na Bosforu potrebni značajno veći iznosi.

“Nije moguće kupiti luksuzni stan drugdje, a kamoli u Yali za 250.000 dolara”, kaže broker. Da bi kupili jednu od većih vila, kupci moraju da izdvoje desetine miliona dolara. Vile su za mnoge Arape cijenjene jer su “nekretnine na Bosforu simbol moći i nepogrješive ljepote”, kaže broker Pinar Ayikcan Tuna.

Tradicionalne drvene vile na Bosforu, koje su u 19. stoljeću gradili osmanska elita i bogati trgovci kao vikendice, poznate su Arapima po romanima i turskim televizijskim serijama. Posebno je izuzetno popularna u arapskom svijetu serija “Ask-i-Memnu” (Zabranjena ljubav) koja je doprinijela promociji Yali, s obzirom da je u velikoj mjeri snimana u vili na Bosforu.

“Te sapunice su naša najbolja reklama u inostranstvu”, kaže Tuna. On kaže da se bilježi sve veće interesovanje za pitoreksne nekretnine na Bosforu. Mnoge istorijske vile su istorijski monumenti, tako da vlasnici za promjene vlasništva traže odobrenje vlasti radi očuvanja zgrada u izvornom stanju.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *