Država za pet godina pomogla Fond PIO sa preko pola milijarde eura

Dodajte komentar

Država je u poslednjih pet godina pomogla Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) sa preko pola milijarde eura ili u prosjeku preko 100 miliona eura godišnje, kako bi se redovno isplaćivale penzije.

Deficiti Fonda PIO, na čijem čelu je Dušan Perović, iz godine u godinu se smanjivao, pa je sa 160 miliona, koliko je iznosio 2012. godine, smanjen na 102 miliona u 2017. godini, što je malo preko čet vrtine potreba Fonda.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je u nedjelju veče izjavio da će Fond PIO biti samoodrživ u periodu od deset do 15 godina, jer će se povećati broj zaposlenih i popraviće se odnos broja zaposlenih i broja penzionera. Trenutno je 130 hiljada penzionera, a oko 180 hiljada zaposlenih.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (GTIR) Momo Joksimović ocijenio je da prognoza Purišića nema veze sa realnošću, te da će Fond PIO biti u sve goroj situaciji, a da postoji mogućnost, prema prognozama svjetskih zvaničnika, da Fond nestane do 2050. godine.

“Sve države pomažu Fond PIO, ali su to iznosi od četiri do 12 odsto od ukupnog budžeta, dok je kod nas deficit Fonda PIO bio i oko 40 odsto, a sada je smanjen na 25 do 30 odsto. Da bi penzioni sistem bio održiv potrebne su tri dobre plate na jednog penzionera, dok je kod nas situacija da imamo 130 hiljada penzionera, a 180 hiljada zaposlenih, s tim što se doprinosi redovno uplaćuju za 130 hiljada radnika. I da se za svih 180 hiljada radnika uplaćuju doprinosi ne bi bilo dovoljno, jer se za 80 hiljada ranika uplaćuju doprinosi za plate ispod 250 eura. Tako da nije normalno očekivati da će Fond PIO za 15 godina stati na svoje noge”, ocijenio je Joksimović za “Dan”.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *