Wall Street pretrpio teške gubitke: Tramp napao FED

Dodajte komentar

Američki Wall Street pretrpio je teške gubitke, a predsjednik SAD Donald Tramp još jednom se verbalno obračunao sa centralnom monetarnom institucijom u državi.

Tramp je kritikujući politiku kamatnih stopa Fed-a naveo da su američke federalne rezerve “poludjele”.

Navodeći da “nije srećan” sa Fed-om, Tramp je kazao da ne razumije zbog čega konstantno pooštravaju monetarnu politiku.

“Problem koji imam je sa Fed-om. Fed je poludio. Mislim, ne znam koji je njihov problem kada stalno podižu kamatne stope, to je besmisleno. Razlog za pad tržišta po mom mišljenju leži u tome. Fed je poludio i ne postoji razlog zašto to rade. Nisam srećan zbog toga”, kazao je Tramp.

Dow Jones skliznuo je 831 bod ili 3,15 posto, na 25.598 bodova, što je treći najgori pad u istoriji., dok je S&P 500 potonuo 3,29 posto, na 2.785 bodova, a Nasdaq indeks 4,08 posto, na 7.422 boda.

Juče su prinosi na 10-godišnje obveznice u jednom trenutku dosegnuli 3,26 posto, najvišu razinu u sedam i pol godina, zbog čega raste konkurentnost obveznica u odnosu na rizičnije investicije.

Indeks straha

U međuvremenu, predsjednik SAD-a Donald Tramp ponovno je zaprijetio Kini uvođenjem dodatnih carina na 267 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, što pokazuje da trgovinske tenzije ne popuštaju i što dodatno unosi nesigurnost na tržišta jer bi zarade kompanija mogle pasti.

Na rast nesigurnosti na tržištima ukazuje jučerašnji skok tzv. VIX ‘indeksa straha’ na Čikaškoj berzi opcija za više od 40 posto, na 22,9 bodova, najviši nivo od aprila. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica, dok povećani obim trgovanja ukazuje na povlačenje s tržišta.

Juče je, naime, na američkim berzama vlasnika zamijenilo 9,86 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,4 milijarde.

Pritom je najveći pad, 4,8 posto, juče zabilježio tehnološki sektor. Komunikacioni, potrošački, energetski i industrijski sektor zabilježili su, pak, prosječni pad cijena dionica za više od 3 posto, dok je najmanje, 0,5 posto, pao defenzivni komunalni sektor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *