Petak “dan D” za dogovor sindikata i Vlade

Dodajte komentar

Pregovarački timovi sindikata, Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata (SSCG), imaće u petak poslednju rundu pregovora, nakon koje bi trebalo da se zna ima li kompromisa između ta dva socijalna partnera u vezi sa Nacrtom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Na jučerašnjoj, trećoj rundi pregovora, predstavnici radnika i vlasti su razgovarali o kompromisnim rješenjima koja se tiču uslova penzionisanja.

Sindikati su ranije prijetili referendumom i generalnim štrajkom ukoliko Vlada ne prihvati njihove zahtjeve. Predstavnici radnika traže da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne propšruje sa kumulativnim uslovom 65 godina života, kako se to predlaže u Nacrtu zakona o PIO. Drugi zahtjev je smanjenje starosne granice za odlazak u penziju sa 67 na 65 godina života za žene i muškarce. Trenutna situacija je da se u starosnu penziju može ići sa 67 godina života i 15 godina staža osiguranja. Druga mogućnost za odlazak u penziju je 40 godina staža osiguranja bez ikakvog uslovljavanja. Sindikati su predložili i da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina za tu osobu koja ide u penziju.

Predstavnici sindikata su predložili i da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimapne zarade, odnosno da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti niža od 55 odsto prosječne zarade. Argumenti za to su da je tokom skoro tri decenije tranzicionog perioda veliki broj radnika bio obespravljen kroz uplatu doprinosa na iznos najniže cijene rada ili minimalne zarade.

Ovo su, između ostalih, četiri osnovna zahtjeva o kojima se pregovara, ali u redovima sindikata navode da prostora za kompromis ima, ukoliko i Vlada napravi ustupke.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *