Ustavni sud obavezno članstvo u Privrednoj komori proglasio neustavnim

Dodajte komentar

Ustavni sud je odlučio po inicijativi URA (Ujedinjene reformske akcije) koja je tvrdila da će „zaustaviti reket Privredne komore“, i donio odluku da član 2. Statuta u vrijeme važenja nije bio u skladu sa Ustavom i zakonom.

Osporenim članom je bilo propisano da se članstvo u Komori stiče danom upisa u registar privrednih subjekata.

Komora je u martu ove godine donijela novi Statut, međutim, i njime je propisano obavezno članstvo, koje se stiče po automatizmu, danom upisa u Centralni registar privrednih subjekata.

„Članom 2 Statuta PKCG propisano je: “Članstvo u Komori stiče se danom upisa u registar privrednih subjekata.” Dakle, ovo obavezno članstvo se nameće Statutom, kao internim aktom PKCG, dok se u Zakonu o PKCG uopšte ne predviđa način na koji privredna društva na teritoriji Crne Gore postaju članovi Privredne komore. Na ovaj način se direktno krše član 16 stav 1 i član 24 Ustava, koji onemogućavaju ograničavanje ljudskih prava i sloboda, odnosno nametanje ograničenja određenog prava (kao što je obaveza članstva u PKCG) Statutom kao aktom nižim od zakona“, tvrdio je potpredsjednik URA-e Miloš Konatar.

Kako je Konatar tada saopštio, na ovaj način je prekršen i član 53 Ustava, koji je u stavu 2 eksplicitan: “niko se ne može prisiliti da bude član nekog udruženja”.

„Ista garancija je zapisana i u članu 11 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Takođe, propisivanje obaveznog članstva na osnovu Statuta Privredne komore se na osnovu prakse Ustavnog suda smatra suprotnim načelu podjele vlasti iz člana 11 stav 1, 2, 3 i 4 Ustava. Naime, iz Ustava proizilazi da se samo zakonom može urediti način ostvarivanja ovog prava, a ne da se uređivanje tog prava prenosi na nadležnost drugim subjektima, u ovom slučaju Privrednoj komori. Na ovaj način je prekršeno načelo zakonitosti iz člana 145 Ustava“, saopštio je Konatar prilikom podnošenja inicijative Ustavnom sudu.

Konatar je tada kazao da Privredna  komora neustavno naplaćuje članarinu od svih privrednih društava, kao i da 99% tih kompanija nikada nisu imale bilo kakvu direktnu niti indirektnu korist od toga.

Privredna komora tvrdila: Članarinu naplaćujemo po zakonu

Podsjetimo, iz Privredne komore su, povodom ove inicijative, naveli da je Zakonom o Privrednoj komori i Statutom propisano da privredna društva, banke i druge finansijske organizacije, organizacije za osiguranje i preduzetnici zajedničke interese ostvaruju u PKCG i da danom registracije u Centralnom registru privrednih subjekata postaju njeni članovi.

“Komorom upravljaju privrednici iz svih sektora privrede (neposredno više od 600 privrednika). Skupštinu Komore, Upravni odbor, Nadzorni odbor i odbore udruženja sačinjavaju privrednici koji za svaku godinu usvajaju program rada i finansijski plan. Privredni subjekti za svaku godinu utvrđuju koliko će iznositi članski doprinos, koje aktivnosti će  Komora  realizovati i koliko novca treba da bude potrošeno za koju aktivnost. Ovakav sistem rada i finansiranja i do sada je bio predmet osporavanja nedovoljno upućenih, pa je pravna utemeljenost sistema Komore potvrđena pravosnažnim sudskim presudama“, saopšteno je prilikom podnošenja inicijative iz Privredne komore.

“Iza Ustava Crne Gore, kao akta neprikosnovene pravne snage, nalaze se zakoni kao normativni pravni akti države, u okviru kojih je i Zakon o Privrednoj komori i drugi zakoni kojima je Komori povjereno vršenje javnih ovlašćenja (izdavanje javnih isprava, uvjerenja, potvrda, dozvola i sl.), što znači da je riječ o udruženju u javnom a ne privatnom pravu. Stoga je propisivanje obaveznog članstva u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Takođe, Komitet za pravne poslove Evropskog parlamenta utvrdio je da je obavezno članstvo u privrednim komorama u skladu sa pravom Evropske unije”, naveli su iz PKCG.

Ovakav model organizovanja imaju susjedne zemlje (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ali i najrazvijenije evropske države: Njemačka, Francuska, Austrija, Italija, i dr. kod kojih su takođe komore osnovane zakonom i kod kojih je članstvo obavezno, saopšteno je tada iz Privredne komore.

FOS MEDIA

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *