Novi pokušaj prodaje imovine “Radoja Dakića”

Dodajte komentar

U Privrednom sudu sjutra u devet časova trebalo bi da se održi treća prodaja preostale imovine bivše fabrike “Radoje Dakić” u stečaju, po procijenjenoj vrijednosti od oko 49,33 miliona eura, ali prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz suda i izvora bliskih stečajnoj upravi, mala je vjerovatnoća da će se pojaviti neko od kupaca.

Još nije potpisan kupoprodajni ugovor sa Upravom za imovinu koja je, prije nekoliko mjeseci, kupila dio imovine bivše fabrije mašina za 3,29 miliona eura.

Stečajni upravnik “Radoja Dakića” Mladen Marković u kratkom telefonskom razgovoru kazao je “Vijestima” da očekuje ove sedmice da će taj ugovor biti potpisan.

Prema njegovim riječima, glavni problem u korespodenciji sa područnom jedinicom Uprave za nekretnine u Glavnom gradu, do sada je bio, što nijesu mogli dobiti konkretne i detaljne podatke o svim povjeriocima, odnosno, precizan redosljed (sa vremenskim odrednicama za bivše radnike) o upisu prava prvenstva nad hipotekovanom imovinom.

Sud se obratio novim zahtjevom katastru i očekujemo u narednih 15-tak dana konačan spisak po osnovu koje ćemo napraviti odluku o namirenju dijela potraživanja”, objasnio je Marković.

U svakom slučaju, do kraja kalendarske godine najviše novca, kako su to ranije Vijesti objavile, majmanje oko 2,4 miliona eura, trebalo bi da bude isplaćeno za 340 bivših radnika, a koji kao razlučni povjerioci imaju pravo na najveći dio od imovine koja je predmet prodaje.

Bivši radnici “Radoja Dakića” u stečaju (oko 1.800 povjerilaca) koji, prema pravosnažnim presudama, potražuju više od 60 miliona eura, pozvali su prošle sedmice javno Vladu da na ročištu u Privrednom sudu, 2. oktobra, dostavi ponudu i otkupi svu imovinu.

Vukčević: Očekujemo kupce

Predstavnik bivših radnika “Radoja Dakića” Milan Vukčević, očekuje, ipak, da će se na sjutrašnjem ročištu sa ponudama pojaviti kupci.

“Budući da je u toku Predlog pravilnika o procjeni imovine nekretnina u Crnoj Gori, koji će sigurno dati realnije kriterijume za njihov procjenu, očekujemo da će pojedini investitori „ugrabiti“ da se pojave i kupe imovinu po ponuđenoj cijeni od 49.33 miliona eura. Predložili smo Vladi da se ona pojavi kao kupac i da nakon toga sistemski rijši problem u bivši problem radnia rd. Pozivamo sve radnike da dođu pred Vladu, na redovom protestu, u srijedu 3.oktobra, gdje ćemo obilježiti 72. Godine od osnivanja preduzeća i obratiti se Vladi, koja je, kao većinski vlasnik, i naš poslodavac”, naveo je Vukčević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *