Draghi: Evropske banke stabilnije nego u vrijeme bankrota Lehman Brothersa

Dodajte komentar

Zaštitna pravila i bolji nadzor učinili su da su evropske banke otpornije na bankrotstvo nego što je to bio slučaj sa Lehman Brothersom prije 10 godina, kazao je šef Evropske centralne banke Mario Draghi.

“Sve u svemu, banke su stabilnije danas”, rekao je Draghi u četvrtak u Frankfurtu.

No, dodao je da to ne treba biti razlog za zadovoljstvo, jer su se mnogi rizici preselili u svijet banaka u sjenci, a na što bi supervizori i regulatori morali da obrate pažnju. Banke u sjenci su akteri na finansijskim tržištima koji obavljaju funkcije poput banke, ali nisu banke, te stoga nisu predmet regulacije za kreditne institucije.

Draghi ne vidi pokušaje u Evropi poput SAD-a da se ublaže pooštrena pravila za banke od vremena finansijske krize. “U Evropskoj uniji ne smatramo to opasnim”, kazao je.

Evropska centralna banka je u četvrtak potvrdila važeće kamatne stope i plan o zaključenju programa kupnje imovine krajem godine. Potvrđene su sve tri kamatne stope, uključujući ključnu stopu od rekordno niskih nula posto i onu od minus 0,4 posto koja se zaračunava bankama za čuvanje depozita.

Iz ECB-a su takođe poručili da će od oktobra do kraja godine kupovati obveznice u prepolovljenom mjesečnom iznosu od 15 milijardi eura. Do kraja septembra kupovaće ih još u iznosu do 30 milijardi eura.

Dodali su i da će neto kupovine obveznica privesti kraju ove godine, uz pretpostavku da novi ekonomski pokazatelji potvrde srednjoročna inflacijska očekivanja. Kamatne stope trebale bi ostati nepromijenjene još barem do kraja ljeta iduće godine, ponovili su u priopćenju.

Predsjednik Draghi objavio je blago snižene procjena rasta ekonomija za ovu i iduću godinu, a među razlozima njihova pogoršanja izdvojio je slabiju inostranu potražnju i spoljne rizike, poput rastućeg protekcionizma te volatilnosti finansijskih tržišta.

ECB tako sada za ovu godinu predviđa rast od dva posto u ovoj godini i od 1,8 posto u 2019. Time su dosadašnje prognoze snižene za po 0,1 postotni bod.

(Indikator)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *