Turski BDP u drugom kvartalu porastao 5,2%

Dodajte komentar

Turska ekonomija porasla je u drugom tromjesečju za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju objavljeni zvanični podaci, a analitičari očekuju usporavanje rasta u drugom dijelu godine zbog valutne krize.

Analitičari, koji su u anketi Reutersa očekivali rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 5,3 posto, smatraju da je to posljednji solidni rast prije usporavanja u drugoj polovini godine, budući da se Turska suočava s valutnom krizom.

Tokom 15 godina vladavine predsjednika Tayyip Erdogana turska ekonomija je bilježila snažan rast, no sada se suočava s izazovima nakon oštrog pada kursa lire, djelimično potaknutog zabrinutošću zbog Erdoganova uticaja na monetarnu politiku.

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u drugom je tromjesečju BDP porastao za 0,9 posto u odnosu na prethodni kvartal, pokazuju podaci turskog Instituta za statistiku.

Revidirani podaci pokazali su, pak, da je ekonomija tokom 2017. godine porasla za 7,4 posto, kao što su pokazivali i prethodno objavljeni podaci.

Prema Reutersovoj anketi, analitičari očekuju da će u cijeloj ovoj godini turska ekonomija porasti za 3,3 posto, što znači da očekuju značajno usporavanje rasta do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *