Gorivo budućnosti smanjuje zagađenje i oboriće cijene avio karata

Dodajte komentar

Niskotarifni avio-prevoznik SpajsDŽet uspješno je obavio prvi testni let u Indiji sa pogonom na mlazno biogorivo.

Let od grada Dehradun do indijske prijestonice, Nju Delhija, trajao je skoro 45 minuta i obavljen je avionom Bombardije K400, prenosi Raša tudej.

U testnom letu je učestvovalo oko 20 ljudi, među kojima su bili i zvaničnici vazduhoplovnog regulatornog tijela DGCA i rukovodioci SpajsDŽeta.

Prema saopštenju kompanije, avion je koristio mješavinu od 75 odsto mlaznog goriva za gasne turbine (ATF) i 25 procenata biogoriva, koje je od biljke jatrofa (jatropha) razvio Indijski institut za naftu (IIP).

Iz SpajsDŽeta navode da je prednost korišćenja biomlaznog goriva umjesto goriva za gasne turbine (ATF) u tome što se smanjuje emisija ugljenika i povećava efikasnost potrošnje goriva.

Predsjednik i generalni direktor avio-kompanije Adžaj Sing nazvao je ovaj let “istorijskim događajem”, ističući niske troškove biomlaznog goriva i značajno smanjenje emisije ugljenika.

“Biomlazno gorivo može da smanji našu zavisnost od tradicionalnog avio-goriva do 50 odsto po svakom letu i da snizi cijene”, rekao je on.

Prema Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni prevoz (IATA), avio-industrija učestvuje sa dva procenta u ukupnoj globalnoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte. Ova asocijacija je postavila cilj da se do 2025. godine milijardu putnika prevozi avionima koji koriste mješavinu “obnovljive čiste energije” i fosilnih goriva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *