Tržišna vrijednost Manchester Uniteda rekordnih 4,8 milijardi dolara

Dodajte komentar

Iako je na terenu “nikad gori” i s 0:3 protiv Tottenhama u ponedjeljak treneru Mourinhu donio najteži domaći poraz u burnoj karijeri, za razliku od očajnih navijača Uniteda, njegovi dioničari su u ekstazi.

Na dan kada se na terenu sramotio protiv Spursa, u isto vrijeme je na njujorškoj berzi njegova dionica zabilježila godišnji rast od 55 posto i rekordnu vrijednost od 26,05 dolara.

To je vrijednost kluba povisilo na takođe rekordnih 4,8 milijardi dolara, po čemu se United izjednačio s Dallas Cowboysima i sada s njima dijeli naslov najvrjednijih sportskih klubova na svijetu, piše Forbes.

United je tokom sezone 2016/17 ostvario prihod od 737 miliona dolara, po čemu je rekorder, a ima i najviši komercijalni prihod u sportu u istom razdoblju, 354 miliona dolara. U ovoj kategoriji bilježi godišnji rast od 19 posto u zadnjih pet godina.

“United ima 659 miliona navijača na svijetu, od čega 325 miliona u Aziji. Oni su zabrinuti time kako izgleda na terenu, ali Unitedovi navijači na Wall Streetu bilježe same trijumfe”, poentira Forbes.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *