Naslovne strane dnevnih novina za 28. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Radnici Fabrike elektroda traže 33 zaostale zarade

Bivši radnici Fabrike elektroda (FEP) blokirali su juče u Plužinama izvoz materijala iz te fabrike i poručili da neće odustati u borbi za isplatu 33 zaostale zarade. Nezadovoljni zbog stanja u fabrici, bivši radnici FEP-a odlučili su da blokiraju poslovanje fabrike čiju je imovinu prije desetak dana za 115.000 eura kupio biznismen Luka Mićković.

NA PRODAJU HARTIJE VRIJEDNE 34 MILIONA

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 34 miliona eura, šesta ovogodišnja, biće održana danas. Ponude se, kako je saopšteno iz Centralne banke (CBCG), mogu dostavljati do sjutra u 12 sati. Rok dospjeća zapisa je 182 dana, odnosno 27. februar naredne godine.

VRIJEDNOST IZVOZA 229 MILIONA, A UVOZA 1,46 MILIJARDI EURA

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih sedam mjeseci iznosila je 1,68 milijardi eura, što je 13,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Vrijednost izvezene robe je bila 229,1 milion, što je 15,8 odsto više nego u uporednom periodu, dok je uvoz bio viši 13,5 odsto i iznosio 1,46 milijardi eura.

Dan

Đukanović nastavlja doboš politiku

Koncesija nad Aerodromima je nastavak doboš ekonomske politike, zasnovane na doktrini totalne rasprodaje, čiji je rodonačelnik Milo Đukanović, saopštio je potpredsjednik i poslanik Demokrata Momo Koprivica. On je na jučerašnjoj pres konferenciji kazao da umjesto da uvede red u državna preduzeća, Vlada rasprodaje te vitalne resurse.

Zadržati mlade na Zapadnom Balkanu

Države Zapadnog Balkana treba da idu u pravcu formiranja garantnog fonda kao predloga Evropske unije (EU) i da počnu aktivnosti za podršku početnicima u biznisu za jednostavnije finansiranje malih i srednjih preduzeća, ocijenio je premijer Duško Marković.

Traže isplatu 33 zarađene plate

Dvadesetak bivših radnika Fabrike elektroda Plužine (FEP) samoinicijativno su juče ujutro blokirali kapiju preduzeća, kako bi novog vlasnika Luku Mićkovića iz Nikšića spriječili da izveze zaostali repromaterijal i gotove proizvode. Mićković je nedavno, na sedamnaestom oglasu stečajne uprave FEP-a, cjelokupnu imovinu kupio za 115 hiljada eura. Od tog novca, istakli su juče radnici, njima neće biti isplaćene po 33 zaostale i zarađene plate prije uvođenja stečaja.

NPCG upravljaju Solanom još godinu

Javnom preduzeću za nacionalne parkove Crne Gore (NPCG) produžen je Ugovor o zakupu ulcinjske solane na još godinu dana u cilju nastavka aktivnosti na zaštiti i unapređivanju uspostavljenog ekosistema u zakupljenom području, obezbjeđivanju fizičke i tehničke zaštite imovine i sprečavanju vršenja protivpravnih radnji.

Pobjeda

Izvoz struje 35, uvoz auta 112 miliona eura

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore za prvih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosilaje 1,68 milijardi eura, što je 13,8 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prema podacima Monstata, Crna Gora i dalje najviše izvozi aluminijum, električnu energiju i rudu boksit.

Prodate državne obveznice za 50.000 eura

Na Montenegroberzi su juče prodate državne obveznice vrijednosti 50.345 eura. Cijena po obveznici je bila blizu 102 eura, što je povećanje od skoro četiri odsto.

Kazna do 40.000 eura

U petak, 31. avgusta, ističe rok za dostavljanje polugodišnjih finansijskih izvještaja emitenata hartija od vrijednosti za tekuću godinu, podsjećaju iz Komisije za tržište kapitala. To je, kako navode, predviđeno Zakonom o tržištu kapitala koji predviđa da se ovi izvještaji dostavljaju dva mjeseca od isteka perioda na koji se oni odnose.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *