Naslovne strane dnevnih novina za 21. avgust – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Remont u Perućici izvodi oko 40 eksternih radnika

Izvođači su, osim zaposlenih u EPCG, i radnici crnogorskih i firmi iz regiona Elektroprivreda (EPCG) je na redovnom godišnj em remontu u Hidroelektrani (HE) Perućica angažovala oko 40 eksternih radnika, ali njihov broj tokom mjeseca varira, kazao je u razgovoru za Dnevne novine direktor tog energetskog objekta Dragan Čizmović.

Prodato 24 miliona eura državnih zapisa

Državni zapisi vrijedni 24 miliona eura i sa rokom dospjeća od 182 dana, prodati su na petoj ovogodiš njoj aukciji po prosječnoj stopi od 0,51 odsto, navodi se u podacima Centralne banke (CBCG). Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 25,1 milion eura, a iznos dostavljenih ponuda 29,85 miliona.

Bez posla 41.170 građana

Nezaposlenih građana je ove nedjelje 41.170, što je 0,6 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošlj avanje. Stopa nezaposlenosti je u Crnoj Gori, prema zvaničim podacima, pala sa prošlosedmičnih 17,84 na 17,74 odsto.

Dan

Privilegovani koncesionari prigrabili sve

U samo četiri godine, preciznije od 2014. pa do 2017. godine, Crna Gora je izvezla sirovog drveta i plute u iznosu od 108 miliona eura. Za garancije koje su izdate u samo dvije godine za KAP, Željezaru i Pobjedu plaćeno je 170 miliona eura, pokazuje analiza organizacije KOD. – Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da su garancije date nezakonito ukazali su iz KOD-a, i naveli da su “privilegovani koncesionari prigrabili sve.

Prošlogodišnji gubitak nauštrb dividende

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) u prošloj godini ostvarila je ukupan poslovni prihod od 265,86 miliona eura, što je za 8,7 miliona više nego u 2016. godini, saopšteno je najučerašnjoj redovnoj skupštini akcionara kompanije. Međutim, u istom periodu rashodi su iznosili 271,18 miliona ili 25,7 miliona više nego u godini kojaj e prethodila.

Prodati zapisi za 24 miliona

Na petoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijedni 24 miliona eura, po prosječnoj stopi od 0,51 odsto. Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 25,1 milion eura, a iznos dostavljenih ponuda 29,85 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je 24 miliona eura. Rok dospijeća zapisa je 182 dana, odnosno 19. februar.

Pobjeda

Veći minimalac i manji doprinos samo ako svi plaćaju porez

Radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca privodi kraju razgovore, odnosno analizu efekata povećanja minimalne zarade i smanjenje opterećenja na plate, koje bi trebalo da se primijeni od 1. januara naredne godine. Ključne analize su uglavnom završene i sada se, kako je Pobjedi rečeno iz Saveza sindikata, čeka da se objelodane cifre.

PPF zvanično preuzeo Telenor

Centralni registar privrednih subjekata (CRPS) i zvanično je upisao vlasništvo češkog fonda PPF u kompaniji Telenor. Prema uvidu u CRPS, PPF TMT BIDCO 1 B.V. sada je vlasnik 100 odsto i osnivač podgoričke kompanije. Time je okončano 2,8 milijarde eura vrijedno preuzimanje Telenorovih preduzeća u centralnoistočnoj Evropi, u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *