Investitori povlače milijarde dolara sa berzi

Dodajte komentar

Uplašeni zbog dešavanja u Turskoj, Kini i Južnoj Africi investitori su prošle nedjelje povukli sa berzi zemalja u usponu 1.300 milijardi dolara uloženih u akcije.

Povučeno je i 100 miliona dolara koje su ranije investirali u obveznice, prema podacima Instituta za međunarodne finansije, koji prati finansijske tokove.

Ubrzanju rasprodaje ovih hartija od vrijednosti na tržištima u usponu tokom protekle sedmice doprinijela je zabrinutost zbog Turske zajedno sa dugotrajnim strahovanjima od izbijanja svjetskog trgovinskog rata, snažan dolar i rastuće zaduživanje i cijene energenata, prenosi agencija Rojters.

Institut za međunarodne finansije, sa sjedištem u Vašingtonu, saopštio je da je egzodus investicionog novca ove nedjelje je uglavnom fokusiran na Južnu Afriku i Kinu, i to u iznosu od 600 miliona, odnosno 500 miliona dolara, respektivno.

Međutim, ove sedmice je Indija, takođe, zabilježila negativan zaokret u smislu povlačenja sredstava uloženih u dužničke hartije, a odliv novca registruju i Malezija, Indonezija, Koreja, Filipini i Vijetnam, mada u umjerenijem obimu.

“Turbulencije, usljed zaoštravanja tenzija izmedu SAD i Turske, nedvosmisleno su uticale na povjerenje investitora prema imovini kojom se trguje na berzama zemalja u usponu”, naveo je Institut u svom novom izvještaju, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *