Azijske berze oštro pale, euro prema dolaru potonuo najniže u 13 mjeseci

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, dok je kurs eura prema dolaru zaronio na najniži nivou 13 mjeseci jer se ulagači plaše negativnog uticaja turske krize na evropske banke i tržišta u razvoju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 5,00 sati u minusu 1,1 posto i zaronio na najniži nivo u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,3 posto.

Pad cijena dionica na berzama posljedica je nesigurnosti ulagača i pada sklonosti prema riziku jer je na valutnim tržištima nastavljen oštar pad kursa turske lire.

U petak je kurs lire prema dolaru potonuo 18 posto, što je bio njegov najveći dnevni gubitak od finansijske krize u Turskoj 2001. godine, pa je cijena dolara, po prvi put u istoriji, skočila iznad 6 lira.

Jutros je, pak, u jednom trenutku kurs dolara skočio i na 7,24 lire, da bi kasnije skliznuo na 6,99 lira. Tako je jutros dolar prema liri ojačao oko 10 posto.

Euro je oslabio i u odnosu na švajcarski franak i japanski jen, valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Dolar je, pak, nastavio da jača, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros dostigao 96,47 bodova, novi najviši nivo od jula 2017. godine, dok je u petak iznosio 96,31 bod.

I dok je prema euru ojačao, u odnosu na japansku valutu kurs dolara skliznuo je sa 110,80 jena, koliko je iznosio u petak, na 110,40 jena.

Na robnim tržištima, pak, vlada oprez, pa tako cijene nafte ne osciliraju značajnije.

Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je oko 10 centi, na 72,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5 centi, na 67,70 dolara.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *