Budvanska rivijera još nije spremna za privatizaciju

Dodajte komentar
Hotel Palas

Tenderska komisija za privatizaciju konstatovala je da još nijesu stvoreni uslovi za prodaju oko 58 odsto akcijskog kapitala Hotelske grupe Budvanska rivijera, navodi se u Izvještaju o sprovođenju plana privatizacije u periodu od početka godine do kraja juna.

Prije donošenja odluke o objavi tendera, kako je komisija ukazala, potrebno je završiti elaborat o restrukturiranju hotelske grupe koji nakon toga treba da usvoje nadležni organi te kompanije, pišu Dnevne novine.

“Zatim će taj elaborat na saglasnost biti upućen Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte. Nakon što Savjet dostavi saglasnost na program o restrukturiranju i definiše model privatizacije, steći će se uslovi za početak aktivnosti na privatizaciji Budvanske rivijere”, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada usvojila prošle nedjelje.

Nakon usvajanja elaborata o restrukturiranju Budvanske rivijere, saglasnost na vlasničku strukturu društva treba da dostavi Centralna depozitarna agencija CDA.

Komisija za privatizaciju već se obratila Ministarstvu održivog razvoja i turizma i tako počela aktivnosti u vezi sa stvaranjem uslova za objavu tendera i prodaju akcijskog kapitala Budvanske rivijere. Članovi tog tijela zahtijevali su od nadležnog resora informaciju o aktivnostima koje je hotelska grupa sprovela u cilju izrade elaborata o restrukturiranju kako bi se mogle planirati dalje aktivnosti.

“Prema informacijama koje je uprava Budvanske rivijere dostavila Ministarstvu, završen je Izvještaj o procjeni imovine, obaveza i kapitala”, naznačeno je u Vladinom dokumentu.

Očekuje se da na usvojeni tekst Izvještaja, kakon je istaknuto, eksterni revizor, KPMG dostavi komentare i sugestije, nakon čega će Odbor direktora sazvati elektronsku sjednicu na kojoj bi se usvojio konačan tekst Izvještaja.

U međuvremenu, Budvanska rivijera je u saradnji sa konsultantskom kućom Ernest & Young, sprovela aktivnosti oko koncipiranja i ažuriranja elaborata o restrukturiranju imovine koji je usvojen 2015. godine.

Savjet za privatizaciju prošle godine je naložio novu procjenu kapitala najveće turističke kompanije u Crnoj Gori, nakon čega će se razraditi različiti modeli restrukturiranja, što uključuje i izdvajanje firme sa državnim kapitalom za kompleks Sveti Stefan i Miločer.

Većinski vlasnik Budvanske rivijere, sa 58 odsto akcija je država. AIK banci iz Beograda, srpskog biznismena Miodraga Kostića, pripada oko 15,23 odsto vlasništva, a dvijema firmama iz Strateks grupe, američkog biznismena Nila Emilfarba ukupno 15,2 odsto dionica. Najnoviji član kompanije je hotel Piva u Plužinama, kupljen početkom 2012. godine.

Montenegroberza je u aprilu 2016. godine upisala 1,2 miliona akcija Budvanske rivijere koje je AIK banka kupila od Strateksa za šest miliona eura. Odmah po kupovini akcija Strateks i Kostić su objavili strateško partnerstvo u Budvanskoj rivijeri.

Budvanska rivijera posluje i upravlja petrovačkim hotelima Palas, Castellastva i Petrovac, hotelima Aleksandar i Mogren u Budvi, kao i budvanskim turističkim naseljem Slovenska plaža.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *