PSA Peugeot Citroen bilježi bolju prodaju na stranom tržištu

Dodajte komentar

Frncuski proizvođač automobila PSA izvijestio je o skoku prodaje automobila na stranim tržištima u prvoj polovini godine zahvaljujući prošlogodišnjem preuzimanju Opela i Vauxhalla.

U kompaniji navode da su u prvih šest mjeseci ove godine na ino tržištima prodali gotovo 2,2 miliona vozila, čak 38 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, hvaleći se novim istorijskim rezultatom.

Pritom im je prodaja na glavnom tržištu, onom evropskom, poskočila 61,5 posto, uz prodatih gotovo 1,7 miliona automobila.

Više od 550.000 vozila prodatih u Evropi činili su brendovi Opel i Vauxhall.

U avgustu prošle godine PSA je dovršio preuzimanje konkurenata Opela i Vauxhalla, čime je zauzeo drugo mjesto na ljestvici vodećih evropskih proizvođača automobila, nakon Volkswagena.

Na najvećem tržištu automobila u svijetu, onom kineskom, prodaja im je porasla 6,9 posto a najveći doprinos rastu dao je Citroen.

Pad prodaje kompanija je zabilježila u regiji Bliskog istoka, i to za 18,6 posto, navodi se u saopštenju.

Iz PSA su u junu saopštili kako će se povući iz dva zajednička projekta formirana za potrebe prodaje automobila u Iranu kako bi izbjegli rizik američkih sankcija.

„Od 1. maja prodaja vozila proizvedenih u Iranu nije uključena u konsolidovanu globalnu prodaju”, stoji u saopštenju.

Prošle su godine u Iranu prodali gotovo 445.000 vozila, što znači da je ta zemlja spada u skupinu njihovih najvećih ino tržišta. (Seebiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *