Naslovne strane dnevnih novina za 6. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Pravnici na birou, a tržište traži mašinca više

Crnogorski maturanti idu linijom manjeg otpora, upisujući društvene fakultete i očekujući posao u državnoj upravi, ali dobar dio njih se na kraju nađe na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, ocijenio je dekan Mašinskog fakulteta Igor Vušanović.

Netačni izvještaji o poslovanju Pošte

U finansijskom izvještaju Pošte Crne Gore za 2017. godinu pogrešno su iskazani finansijski efekti poslovanja i nerealno je iskazana vrijednost osnovnog kapitala kompanije, navedeno je u izvještaju nezavisnog revizora HLB Mont Audit. To su samo neke od primjedbi koje je revizor dao u svom mišljenju sa rezervom na ovaj izvještaj kompanije, koja je u stopostotnom vlasništvu države i obavlja djelatnost od javnog interesa.

Dnevne novine

Skupština smijenila Irenu Radović

Skupština Crne Gore razriješila je juče Irenu Radović dužnosti viceguvernera Centralne banke (CBCG) za kontrolu bankarskog sistema prije isteka mandata, glasovima 42 poslanika vladajuće koalicije. Protiv njene smjene, koju je početkom sedmice jednoglasno predložio Savjet CBCG, glasao je samo poslanik Liberalne partije Andrija Popović, dok se predstavnici opozicije Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić i Raško Konjević, koji su prisustvovali glasanju, nijesu izjašnjavali.

Atlas banka traži reviziju

Atlas banka će izjaviti reviziju Vrhovnom sudu povodom odluka nižih sudskih instanci da ta finansijska institucija arapskoj kompaniji Kaspia Property Limited isplati 12,5 miliona eura po navodnoj bankarskoj garanciji iz maja 2015. godine. U Atlas banci poručuju da će ukazati na sve propuste tih sudova zbog čije odluke se nanosi šteta ne samo pravosudnom sistemu, već i privredi.

Šest nagrada menadžerima iz Crne gore

Na ovogodišnjem tradicionalnom međunarodnom biznis forumu u Sarajevu, na kojem se 38. godinu zaredom dodjeljuju nagrade najuspješnijim pojedinicima i kompanijama iz regiona jugoistične i srednje Evrope, čak šestoro menadžera iz Crne Gore ponijelo titulu najboljih u ovom dijelu Starog kontinenta.

Dan

Kapital banaka preko 500 miliona eura

Aktivnosti Centralne banke (CBCG) tokom 2017. godine bile su usmjerene na stabilnost finansijskog sistema i na bankarski sektor. Sistemski ali i individualno, na nivou pojedinačnih i pojedinih banaka, mogu reći da je jedan broj rizika koji su se ispoljavali tokom prethodnih godina i imali rastući smjer i intenzitet danas doveden pod kontrolu, ocijenio je guverner CBCG Radoje Žugić.

Naplata 12,5 miliona na Vrhovnom sudu

Atlas banka će izjaviti reviziju Vrhovnom sudu povodom presude Apelacionog i Privrednog suda, kojima je usvojen tužbeni zahtjev kompanije Kaspia properti limited iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za naplatu 12,5 miliona eura po navodnoj bankarskoj garanciji od maja 2015. godine.

Radnici postali partijski poslušnici

Crna Gora kao država bi bila država kada bi poštovala interese onih koji bi proizvodili ukupnu društvenu vrijednost. Dok to ne napravimo, o državi Crnoj Gori, koja bi bila svojstvena građanima, neće biti ni govora. Ovakva Crna Gora, kakva je sada, nije država po mjeri građana, već protiv građana jer proizvodi bijedu, jad, čemer, strah, propadanje, ocijenio je predsjednik opštinskog odbora Radničke partije u Podgorici Radovan Tošković.

Pobjeda

Sudbina jedne banke zavisi od sudskog spora

Sudbina jedne od 15 banaka zavisi od ishoda sudskih sporova koji su u toku, kazao je juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju guverner dr Radoje Zugić, ne pominjući ime jer ga u tome sprečava zakon. Odbor je podržao izvještaj o radu CBCG za prošlu godinu i Savjeta za finansijsku stabilnost i upoznao se sa izvještajem o stabilnosti finansijskog sistema, cijena, finansijskim izvještajem CBCG.

Radović: Nije bila moja odluka o otpremnini za Kovačević

Juče razriješena viceguvernerka dr Irena Radović, u saopštenju proslijeđenom našoj redakciji, tvrdi da nijesu tačni navodi da je ona 2011. godine, u vrijeme kad je bila ambasadorka Crne Gore u Parizu, uskratila otpremninu bivšoj sekretarki Ambasade Dalidi Kovačević i da je odbila da joj preda radnu knjižicu. Na taj je slučaj Pobjeda podsjetila, citirajući navode drugih medija iz tog perioda u tekstu od četvrtka u kojem je najavila parlamentarnu raspravu o smjeni Radović sa mjesta viceguvetrnerke.

Za pola godine pola milijarde

Poreska uprava je za šest mjeseci naplatila 488 miliona eura, što je 57 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine, a 36,5 miliona iznad plana.Od PDV-aje naplaćeno 104,5 miliona, što je 15, odnosno 20 miliona iznad plana i ostvarenja iz istog prošlogodišnjeg perioda. Od poreza na dobit naplaćeno je 50,8 miliona, što je devet miliona iznad plana i deset miliona iznad istogperioda prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *