Izglasana nagodba u “Agrokoru”: Pitaju se Rusi i Amerikanci

Dodajte komentar

Povjerioci “Agrokora” izglasali su nagodbu koju su podržali povjerioci s 80,2 odsto ukupnih potraživanja. Da bi nagodba prošla, bila je potrebna podrška najmanje 67 odsto. Za nagodbu su glasali povjerioci sa 27,08 milijardi kuna potraživanja od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna.

Sudsko ročište održano je u košarkaškoj dvorani Dražen Petrović u Zagrebu, a na najveće ročište u istoriji pozvani su svi poverioci. Njih 3.069 ima otvorena potraživanja s kojima su mogli da glasaju.

Na ročištu nije bilo raprave već samo glasanje o predlogu vanredne uprave i privremenog vijeća povjerilaca. Zbog velikog broja povjerilaca, glasalo se putem putem mobilne aplikacije na pametnim telefonima.

Privremeno veće je 19. juna dalo saglasnost vanrednom povereniku na konačan tekst nagodbe u “Agrokoru” i ona je upućena Trgovačkom sudu koji je potom objavio na svojoj e-oglasnoj tabli.
Predlog nagodbe ima 7.300 stranica s pratećim prilozima.

Vanredni vladin povjerenik za “Agrokor” Fabris Peruško izjavio je da povjerioci s visokim ukupnim udjelom u potraživanjima, do 85 odsto, podržavaju izglasanu nagodbu, prenosi Beta.

Prema predlogu, u novom “Agrokoru” najveći pojedinački suvlasnik bila bi ruska “Sberbanka” s 39,2 odsto. Zajedno s ruskom VTB bankom, imala bi 46,7 odsto vlasništva. Dobavljači koncerna u prosjeku će dobiti 60 odsto svojih potraživanja, a finansijske institucije i ostali povjerioci do 20 odsto. Po toj podjeli američki fondovi dobiće 25 posto, domaće banke 15,3 posto, ostale strane finansijske institucije 7,7 posto, 4,7 posto udjela u vlasništvu dobijaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim povjeriocima.

Dogovorena je i mogućnost zamena akcija u “Merkatoru” da “Sberbanka” svoj dio u “Merkatoru” zamijeni za budući suvlasnički dio u budućem “Agrokoru”. Takođe je precizirano da dvije ruske banke ne mogu da imaju 50 odsto ili više u budućem “Agrokoru” zbog sankcija koje su za ruske kompanije uvele SAD i EU i Velika Britanija.

Trgovački sud mora potvrditi nagodbu do 10. jula, dok bi proces implementacije mogao da potraje nekoliko mjeseci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *