Ovo su najvrijednije kompanije na svijetu, dvije kineske ušle u top 10

Dodajte komentar

Kompanija s najvećom tržišnom vrijednosti prema ljestvici PwC-a već sedmu godinu zaredom je Apple, iako se njegov primat nad drugoplasiranim Alphabetom smanjilo. Prvih deset kompanija uključuje osam američkih i dva kineska prduzeća, dok je prošle godine svih deset bilo iz SAD-a.

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća na svijetu porasla je za 2.597 milijardi dolara, odnosno 15 % u odnosu na stanje od 31. marta 2017., prema PwC-ovom objavljenom poretku 100 najvećih svjetskih preduzeća, Global Top 100. Ovo povećanje nastavlja se na porast od 12 % iz 2017. godine, a ukupna tržišna kapitalizacija od globalne finansijske krize na ovamo bilježi rast iz godine u godinu.

Već četvrtu godinu za redom, SAD je zastupljen s više od polovice 100 najvećih svjetskih preduzeća (54 poduzeća, za razliku od 55 u 2017. godini). SAD također drži 61% ukupne tržišne kapitalizacije, što predstavlja pad s lanjskih 63%.

Amazon je najuspješnija kompanija prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrijednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66 % u odnosu na 2017. godinu. Slijede ga dvije kineske kompanije: Tencent, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82 % i Alibaba s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75 %. Sljedeća tri najuspješnija društva u apsolutnom smislu američke su kompanije Microsoft, Alphabet i Apple.

Uprkos šestom mjestu u poretku u smislu apsolutnog rasta vrijednosti, Apple i dalje ima najbolji početni položaj po pitanju tržišne kapitalizacije i to sedmu godinu za redom. Međutim, njegova prednost pred Alphabetom koji drži drugo mjesto smanjila se za 25 %, zabilježivši pad s prošlogodišnjih 175 milijardi dolara na ovogodišnje 132 milijarde dolara. Apple je takođe dioničarima isplatio više od svih ostalih društava, isplativši dodatnih 31 milijardu dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica u kalendarskoj 2017. godini (dok je u kalendarskoj 2016. isplatio 29 milijardi dolara). JP Morgan Chase zauzima drugo mjesto prema raspodjeli vrijednosti s 24 milijarde dolara, zabilježivši porast od 18 milijardi dolara u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je riječ o sektorima, tehnologija već treću godinu za redom prednjači pred finansijskim sektorom u tržišnoj kapitalizaciji, dok roba široke potrošnje zauzima treće mjesto. Tri najveća poduzeća na svijetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora – Apple, Alphabet, Microsoft – a slijede ih Tencent na petom mjestu i Facebook na osmom, koji je pao sa šestog mjesta.

Tržišna kapitalizacija trgovačkih društava iz Kine uključenih u 100 najvećih skočila je za 57 % u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je 12 kineskih društava ušlo među 100 najvećih, dok ih je prošle godine bilo 10.

Ross Hunter, partner i rukovodilac centra za usluge pri inicijalnim javnim ponudama u PwC-u, kazao je kako se među ovogodišnjim brojkama najviše se ističu velika povećanja vrijednosti vodećih kineskih preduzeća.

“Američka prduzeća niz su godina koristile svoj globalni doseg, finansijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija kako bi se izdigle iznad ostatka svijeta. Kina se sada oslanja na jednaka uporišta, koja prije svega počivaju na ogromnom kineskom tržištu, kako bi sustigla američki primat. Ulazak Tencenta i Alibabe među 10 najvećih jasan je pokazatelj njihovog uspjeha u tim nastojanjima“.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *