Glenkor pod sumnjom za pranje novca, dionice snažno potonule

Dodajte komentar

Američke vlasti naredile su švajcarskoj rudarskoj kompaniji Glenkor, inače jednoj od najvećih kompanija na svijetu, da predaju poslovne knjige i dokumente zbog istrage o pranju novca, piše BBC.

Subpoenu (sudski nalog kojim se pravnoj ili fizičkoj osobi nalaže da predoči tražene dokumente pod prijetnjom sankcije) je izdalo američko ministarstvo pravosuđa vezano uz kršenje Zakona o zabranjenim praksama u međunarodnim poslovima i nekoliko zakona koji se tiču pranja novca. Nalog se odnosi na poslove Glenkora u Nigeriji, DR Kongu i Venezueli od 2007. godine do danas.

Nakon objave vijesti, cijena dionice Glenkora pala je za 13 posto, čime je kompanija izgubila više od 7 milijardi dolara. Ovo je samo nastavak ionako turbulentne godine za švajcarsku kompaniju koja se suočava s nizom optužbi vezanih za poslovanje u DR Kongu, u kojem imaju nekoliko velikih rudnika bakra i kobalta. Osim subpoene izdate u SAD-u, optužbe za korupciju i mito čekaju ih u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje tužilaštvo detaljno prolazi kroz njihov poslovni odnos s izraelskim milijarderom Danom Gertlerom, inače bliskim prijateljem Josepha Kabile, predsjednika DR Konga.

Glenkor je jedna od najvećih kompanija na svijetu (među top 20 gledao prema godišnjem prihodu) u kojoj radi više od 145.000 zaposlenih. Samo prošle godine ostvarili su prihod od 205,47 milijardi dolara i neto dobit od 5,12 milijarde dolara. Glavna djelatnost im je rudarstvo te uvoz i izvoz robe.

(Jutarnji)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *