Naslovne strane dnevnih novina za 4. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Radović: Žugić zabranjivao kontrole nekih banaka, a na druge podsticao

Guverner Centralne banke(CBCG) Radoje Žugić je u oktobru prošle godine tražio od viceguvemerke Irene Radović da napiše predlog za smjenu glavnog izvršnog direktora jedne od stranih banaka koja posluje u Crnoj Gori, tražio je i selektivne kontrole pojedinih banaka, dok su se druge kontrole odlagale na njegov zahtjev. To piše u osvrtu na inicijativu guvernera CBCG Radoja Žugića koji je Radovićeva 2. jula dostavila članovima Savjeta CBCG…

Dnevne novine

Saradnja u energetici, turizmu i poljoprivredi

Crna Gora i Albanija imaju ozbiljan potencijal za saradnju u sektorima turizma, energetike i poljoprivrede, ali je za potpunu valorizaciju neophodno unaprijediti infrastrukturu, saopštio je juče premijer Duško Marković. On je na konferenciji za novinare u Skadru, nakon zajedničke sjednice dvije vlade, kazao da državni odnosi moraju biti nadograđeni kvalitetnijom ekonomskom saradnjom.

U regionalni razvoj uloženo 600 miliona eura

U cilju postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja, u Crnoj Gori je za realizaciju 539 projekata i aktivnosti u prošloj godini uloženo 612,6 miliona eura, od čega su 42 odsto ili više od 256 miliona eura bila ulaganja iz državnog budžeta, kazao je generalni direktor Direktorata za razvojnu Ministarstvu ekonomije Miloš Čelanović.

Poreske uprave moraju ispuniti zahtjeve digitalne transformacije

Digitalna transformacija predstavlja zahtjev koji poreske uprave moraju ispuniti kako bi u korak pratile razvoj poslovnog okruženja, ocijenjeno je u Bratislavi na Generalnoj skupštini Evropske organizacije poreskih uprava (IOTA). Na skupu, koji je ispratila i delegacija crnogorske Poreske uprave (PU) ocijenjeno je i to da je digitalna transformacij a neophodna radi efikasnijeg servisiranja poreskih obveznika, smanjenja troškova poštovanja propisa i administracije poreza, kao i jačanja proaktivnog pristupa poreskog organa.

Dan

Državni fondovi duguju Institutu 1,1 milion

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) i Fond penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) duguju Institutu “Simo Milošević iz Igala preko 1,1 milion eura i taj iznos čini najveći dio potraživanja koje prema kupcima ima državno preduzeće. Ukupna potraživanja Instituta prema kupcima su na kraju 2017. godine iznosila 1,48 miliona eura, što je u odnosu na 2016. povećanje preko 800 hiljada eura. Od toga se na potraživanja na kupce u zemlji odnosi 1,174 miliona eura i ono je za godinu dana uvećano 750 hiljada eura. Ovi podaci su objelodanjeni u revizorskom izvještaju Instituta za 2017. godinu koju je radio Eurorev. Revizor je precizirao da FZO duguje Institutu 892 hiljade, a fond PIO 117 hiljada.

HG preuzeo Regent

Hotelska grupacija Interkontinental (IHG) je potvrdila uspješan završetak procesa preuzimanja većinskog paketa akcija hotelskog lanca Ridžent hotels & resorts. Shodno detaljnoj objavi iz marta 2018. godine, IHG će pozicionirati hotele Ridžent brenda kao vrhunac luksuznog segmenta kojeg IHG nudi i ubrzati njegov rast na globalnom nivou.

EPCG krije po kojoj cijeni kupuje struju

Elektroprivreda (EPCG) godišnje na uvoz struje potroši na desetine miliona eura, ali od koga se, po kojoj cijeni i pod kojim uslovima ta struja kupuje obavijeno je velom tajne. Do tog podatka je pokušala da dođe Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. MANS je tražio od EPCG dostavljanje svih ugovora o kupovini i prodaji električne energije koji su zaključeni u toku 2017. godine.

Pobjeda

Franca ima tri polise kod Lovćen osiguranja

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović kazao je juče u parlamentu da se ovih dana očekuje izvještaj o uzrocima požara koji je izbio 30. aprila u fabrici mesne industrije ,,Franca u Bijelom Polju, što je neophodan uslovdabi društva za ranje ispunila svoje obaveze.Parlament je juče završio raspravu o finansijskom iskazu i radu Agencije za nadzor osiguranja za prošlu godinu, o kojem će se naknadno izjasniti. Vujović je kazao da firma ,,Franca ima tri polise kod Lovćen osiguranja.

Država da plati štetu

Država Crna Gora poslije pravosnažnosti presude suda u Strazburu neće moći da izbjegne plaćanje nematerijalne štete kompaniji Kips, čiji je većinski vlasnik Risto Drekalović, saopštio je punomoćnik ove podgoričke kompanije advokat Predrag Savić. On tvrdi da je sud u Strazburu utvrdio da postoji uzročno-posljedična veza između kršenja prava na pravično suđenje, na imovinu i na djelotvorni lijek i nastale štete, ali da tačan iznos nije spreman za donošenje odluke.

Carine i Mitropolija grade hotel u Kumboru

Kompanija “Carine” Čeda Popovića i Crkvena opština Kumbor Mitropolije crnogorsko-primorske grade hotel na mjestu sadašnjeg vikend naselja Šumadija. Taj plac od dvije hiljade kvadrata, u vlasništvu CO Kumbor, graniči sa parcelom ,,Carina, pa su vlasnici zemljišta potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji i zakupu te parcele.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *