Naslovne strane dnevnih novina za 3. jul – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Žugić smjenjuje Irenu Radović ona njega tužila za mobing

Savjet CBCG usvojio jednoglasno incijativu guvernera za smjenu viceguvernerke koja tvrdi da je postupak nezakonit i neprofesionalan. U Osnovnom sudu u toku je postupak po tužbi Radovićeve koja je Žugića tužila za mobing

Nema razloga da rastu cijene nekretnina

Cijene na tržištu nekretnina u ovoj godini i dalje će stagnirati, a za značajnije promjene potrebna je veća tražnja, odnosno, veće učešće stambenih kredita u BDP-u, niže kamatne stope i veći rast zarada, ocjena je Centralne banke (CBCG). Iz vrhovne monetarne institucije su procijenili da će Vladin projekat 1000 plus stanova pomoći uravnoteženju ponude i tražnje za stanovima.

Hvale se sajtom otvorenih podataka, kojih nema

Ministarstvo javne uprave (MJU) predstavilo je juče Portal otvorenih podataka www.data.gov. me, ali zainteresovani na stranici zasad mogu naći samo spisak organa javne uprave i ništa drugo. Iz MJU su “Vijestima kazali da je u toku priprema i objavljivanje pravilnika u Službenom listu, nakon čega će početi objavljivanje podataka na portalu.

Dnevne novine

LUŠTICA DOBAR PRIMJER SARADNJE SA EGIPTOM

Otvaranje prve faze projekta Luštica Bay predstavlja uspješan primjer saradnje Crne Gore i Egipta koji treba slijediti u budućnosti, ocijenio je premijer Duško Marković na sastanku sa nerezidentnim ambasadorom Egipta Abdelrahmanom Salaheldinom. Marković i Salaheldin su, kako je saopšteno iz Vlade, konstatovali da su zadovoljni prijateljskim odnosima dviju država i pokazali interes za unapređenje bilateralne saradnje i dinamizaciju političkog dijaloga.

RADOVIĆ STAVILA LIČNE ISPRED INTERESA CBCG

Savjet Centralne banke (CBCG) predložio je juče Skupštini Crne Gore da razriješi dužnosti viceguvernerku Irenu Radović prije isteka mandata zbog ozbiljnih propusta u obavljanju te funkcije, nedovoljne stručnosti i efikasnosti, te stavljanja ličnih ispred interesa vrhovne monetarne institucije. U predlogu za razrješenje, koji je potpisalo sedam članova Savjeta na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem, ukazuje se da je Radović predlagala rješenja za koja je utvrđeno da su mogla imati ozbiljne posljedice i rizik po stabilnost bankarskog sistema i negativno uticati na ugled i integritet CBCG.

U junu blokirano 16.890 firmi

Centralna banka (CBCG) juče je objavila novi mjesečni spisak prema kojem je blokirano 16.890 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Na novom spisku, koji CBCG objavljuje u skladu sa Zakonom o platnom prometu, nalazi se 31 kompanija manje, nego na prethodnom.

Dan

Smjenjuju me jer sam Žugića tužila za mobing

Savjet Centralne banke (CBCG) dostavio je Skupštini predlog za razrješenje Irene Radović sa dužnosti viceguvernera te institucije prije isteka mandata. U obrazloženju predloga sedmočlanog Savjeta, iznijete su ozbiljne opgužbe na račun rada Irene Radović, koja je za viceguvernera za kontrolu bankarskog eistema imenovana 6. marta 2017. godine. Radović, koja je bila ambasador Crne Gore u Francuskoj, odbacila je optužbe i istakla da je predlog za njenu smjenu nezakonit, neprofesionalan i neljudski. Ona se nakon saznanja o predlogu o razrješenju oglasila izjavom za medije, u kojoj je navela da je časno, bez propusta i na visoko profesionalan način radila od imenovanja u CBCG.

Zadužili se još šest miliona

Ugovorom o zajmu za drugi projekat energetske efikasnosti (MEEP2) u iznosu od šest miliona eura, koji je juče potpisan između Crne Gore i Svjetske banke (SB), poboljšaće se uslovi boravka u 18 zdravstvenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Ugovor su juče potpisali ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu (BiH) i Crnu Goru Emanuel Salinas.

Povećali proizvodnju sa tri puta manje radnika

Iako je trenutno tri puta veća proizvodnja rude, kao i koncentrata rude, u Rudniku olova i cinka “Šuplja stijena, broj radnika je manji tri puta, nego kada je ovaj Rudnik bio u državnom vlasništvu. Naime, u ovom Rudniku, koji je otvoren 2010. godine u okviru kompanije “Gradir Montenegro”, a čiji je kapital, 97, 5 procenata, u vlasništvu kompanije ZGH “Boleslav iz Poljske, na kraju prošle godine je radilo 142 radnika. Tokom osamdesetih godina, kada je Rudnik radio u državnom vlasništvu, broj zaposlenih je bio 444.

Pobjeda

Turci grade 77 stanova

Tivatska kompanija Design & CO gradiće u kotorskom naselju Kavač stambeni kompleks koji se sastoji od tri zgrade i garaže na dva nivoa. U centralnom dijelu kompleksa predviđenje bazen. Kompleks će imati 77 stambenih jedinica, a ukupna bruto površina objekata većaje od 3.000 kvadratnih metara.

Treba slijediti primjer Luštice

Otvaranje prve faze projekta Luštica Bej je uspješan primjer saradnje Crne Gore i Egipta koji treba slijediti, ocijenio je premijer Duško Marković na sastanku sa nerezidentnim ambasadorom te države Abdelrahmanom Salaheldinom, koji je došao u oproštajnu posjetu.

Tvrde da je Irena Radović odala poslovnu tajnu

Savjet Centralne banke uputio je sajučerašnje sjednice parlamentu prijedlog za razrješenje viceguvernerke za kontrolu bankarskog sistem, dr Irene Radović, prije isteka mandata.
Viceguvernerka je saopštila da se radi o odmazdi, jer je pokrenula dva spora protiv CBCG i guvernera, od kojih je jedan za mobing. -Savjet je razmatrao i jednoglasno utvrdio da su ispunjeni uslovi utvrđeni članom 53 Zakona o Centralnoj banci za razrješenje člana savjeta viceguvernera dr Irene Radović prije isteka mandata navedeno je u saopštenju CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *