Radnicima Luke Bar počela isplata 3,73 miliona eura

Dodajte komentar

Radnicima Luke Bar počela je isplata 3,73 miliona eura razlike u obračunu zarada, saopštio je Pobjedi izvršni direktor barske kompanije Zarija Franović.

Uprava Luke Bar i sindikati tog preduzeća potpisali su u aprilu sporazum po kojem će radnicima biti isplaćen neto iznos od 2,2 miliona eura, odnosno sa porezima i doprinosima bruto iznos od 3,73 miliona eura.

“Da moja riješenost da se uhvatim ukoštac sa svim, pa i višegodišnjim problemima koje je imala Luka Bar, nije deklarativna i prazna priča, dokazao sam rješavanjem pitanja isplate razlika u obračunu zarada radnicima. Moji saradnici i ja pronašli smo model finansiranja koji ni na koji način neće dovesti u pitanje stabilnost kompanije, a riješiće pitanje koje je bilo balast i zaposlenima i kompaniji”, kazao je Franović.

Manja zarada radnicima je obračunavana i isplaćivana u od 1. oktobra 2009. godine do 30. aprila 2016.

“Odgovorno stojim na stanovištu da svakom radniku mora biti isplaćeno ono što mu zakonski pripada i što je pošteno zaradio. Isto tako, smatram da je dugoročno stabilno poslovanje kompanije interes svakog njenog zapošljenog i osnovni i profesionalni zadatak izvršnog direktora i menadžmenta”, poručio je Franović.

Prema njegovim riječima, potpisivanje sporazuma i početak isplate je važan jer je grupa radnika ranije pokrenula četiri sudska spora povodom primjene kolektivnog ugovora sa značajnim iznosima potraživanja od 2,36 miliona eura.

“Sporazumom i isplatom se napravila značajna ušteda za iznos sudskih troškova i kamate”, tvrdi Franović.

Predsjednik Sindikata lučkih radnika Luke Bar Vladimir Obradović naveo je da je 30 radnika već dobilo novac.

“Radnici dnevno potpisuju 30 do 50 pojedinačnih sporazuma i ovjeravaju ih kod notara, nakon čega slijedi isplata. Za sad najveći broj radnika hoće da potpiše sporazum, ne znamo tačno da li će neko ostati u tužbi”, kazao je Obradović i dodao da lično nije zadovoljan iznosom koji će dobiti.

“Međutim, čovjek mora da bude realan, jer ovaj sporazum ne dovodi preduzeće do ruba propasti, tako da mislim da smo kao tužioci ispali više nego humani, pošto će najveći broj radnika prihvatiti sporazum o poravnanju, iako će isplaćeni iznos biti pet puta manji od iznosa koji je izračunao sudski vještak”, rekao je Obradović i objasnio da će radnicima biti isplaćivano tri do šest hiljada eura.

“Čekam da dođem na red, nijesam još siguran da li ću prihvatiti sporazum, ali pretpostavljam da hoću, kao i velika većina radnika, jer je to za dobro Luke Bar i za dobro samih radnika, pošto nam ništa ne znači da preduzeće dovedemo u bezizlaznu situaciju”, poručio je Obradović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *