Pobratimili se kineski He Jin i Herceg Novi

Dodajte komentar
bty

Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Herceg Novog i kineskog grada He Jina svečano su potpisali u Titovoj vili u Igalu gradonačelnik ovog kineskog grada, Zhao Jianxi i predsjednik novske Opštine, Stevan Katić.

Potpisivanje ovog „pobratimskog“ sporazuma označilo je formalizaciju već uspostavljenih odnosa dva grada, jer je Pismo namjere delegacija Opštine Herceg Novi potpisala još u decembru 2017. godine, za vrijeme posjete He Jinu.

Posebnu uzahvalnost za uspostavljanje prijateljske veze Opština duguje prvom sekretaru Ambasade Narodne republike Kine, Xinsheng Wangu.

Prvi čovjek He Jina, Zhao Jianxi nije krio oduševljenje tradicijom i turističkim potencijalima Herceg Novog, kojeg je sa delegacijom obišao juče u popodnevnim časovima, dok su jutros bili u obilasku Instituta, sa kojim očekuje punu saradnju.

“Prije 1400 godina u Kini je živio jedan veoma poznat pjesnik. On je zapisao: Iako smo jako daleko, možemo biti kao srce do srca. Predsjedniče Katiću, pozivam Vas i vaše prijatelje da ponovo dođete u He Jin”, kazao je on.

Potpisivanje ovog Sporazuma važan je korak ne samo za dva grada, već uopšte za učvršćivanje odnosa dvije zemlje i približavanje dvije kulture, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

“U trenutku kada su politički, ekonomski i kulturni odnosi naše dvije zemlje veoma intenzivni, siguran sam da je povezivanje na lokalnom nivou pravi korak. Partneri iz Kine prepoznali su Herceg Novi kao atraktivnu destinaciju sa bogatim kulturnim nasljeđem, a tehnološki i razvojni resursi koje Hi Jin ima veoma su interesantni nama kao gradu u razvoju. Sa partnerima iz Kine razmijenjujemo utiske i ideje, upoznajemo ih sa aktuelnostima i planovima, namjereni da kreiramo projekte koji će biti na korist i zadovoljstvo građana oba grada”, navodi Katić.

On je istakao da će Opština Herceg Novi dati puni doprinos saradnji sa He Jinom, jer su u lokalnoj upravi svjesni da je prekogranična saradnja snažan implus razvoju grada, a otvorenost i razmjena ideja i iskustava su principi kojih se treba držati kao osnova demokratskog, savremenog načina upravljanja.

Nakon koktel druženja koje je upriličeno poslije potpisivanja Sporazuma, delegacija iz Kine posjetiće Sportski centar Igalo, hotel Play, kao i manastir Savina. Agenda je kreirana prema onome što je bio fokus dosadašnjih razgovora, a to je saradnja u oblasti zdravstvenog turizma, sporta, kulture i obrazovanja.

Potpisivanju „pobratimskog“ sporazuma prethodilo je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o industrijskim i ekonomskim potencijalima He Jina.

Razmijenjeni su i pokloni, Katić je Zhao Jianxiu darovao gusle, ručni rad jednog crnogorskog majstora, kao i knjigu prof. Lazara Seferovića „22 sage o kulturnom blagu“. Gradonačelnik ovog kineskog grada uručio je predsjedniku Opštine, Stevanu Katiću veliki svitak sa stihovima na kineskom jeziku.

(Radio Jadran)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *