Naslovne strane dnevnih novina za 29. jun – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Ekonomski rast neubjedljiv, državne finansije neodržive

Centralna banka Crne Gore (CBCG) ocijenila je da stanje državnih javnih finansija predstavlja relativno snažan sistemski rizik i da je ekonomski rast države od 2009. do ltraja prošle godine bio neubjedljiv.To zbog toga što je Vlada novae koji je državnoj kasi nedostajao za posljednjih 10 godina obezbjedivala kroz zaduživanje i time je izbjegla dublju recesiju.

Sud: Plate nezakonito povećane u KL

Ustavni sud ukinuo je odluku o povećanju zarada zaposlenim u javnom sektoru Opštine Kolasin,koju je u oktobru 2016. donijela tadašnja gradonačelnica Željka Vuksanović. Ustavni sud je to učinio na inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti, koju je podnio radnik Službe zaštite Vukasan Popović,koji je naveo da je o odluci moralo da se raspravlja u lokalnoj Skupštini.

Dnevne novine

Veći prihodi smanjiće izdvajanja za penzije

Nastavak rasta naplate prihoda, koji bilježi Poreska uprava, mogao bi doprinijeti smanjenju izdvajanja iz budžeta za finansiranje Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), koja sada dostižu i 100 miliona eura godišnje, saopštio je direktor Fonda Dušan Perović.

NEPLATIŠAMA DOZVOLJENO DA IZMIRE DUG U 24 RATE

Poreski dužnici, čija su dugovanja nastala poslije 15. februara prošle godine, moći će da izmire svoje obaveze u 24 mjesečne rate ili da odlože njihovo plaćanje do šest mjeseci, odlučila je juče Vlada. Uredbom o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja, koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici, obuhvaćeni su porezi, doprinosi i drugi javni prihodi koji pripadaju budžetu države, osim akciza i poreskih obaveza nastalih pri uvozu proizvoda.

Ljušev dobio još jednu funkciju

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikolja Ljušev od narednog mjeseca će istovremeno obavljati istu funkciju i u Makedonskom Telekomu. Ljušev je juče, na Skupštini akcionara makedonske kompanije, izabran za člana Odbora direktora te firme.

Dan

Državni dug za godinu porastao 225 miliona

Vlada je juče utvrdila Predlog proljećne analize makroekonomskih kretanja i strukturalnih reformi, koja je pokazala da dalja realizacija mjere fiskalne konsolidacije daje pozitivne rezultate u prvom ovogodišnjem kvartalu, što potvrđuje i veća naplata prihoda budžeta.

Ustavni sud da odluči o žalbama dakićevaca

Demokratska Crna Gora pozvala je Ustavni sud da konačno donese odluku u vezi sa ustavnim žalbama bivših radnika fabrike “Radoje Dakić, jer su iz te institucije prije osam mjeseci to odredili kao prioritet. Poslanik Demokrata u Skupštini Danilo Šaranović kazao je da je Ustavni sud 31. oktobra prošle godine odlučio da o ustavnim žalbama bivših radnika preduzeća “Radoje Dakić prioritetno odlučuje, jer su u pitanju predmeti od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana.

Zainteresovani za investicije

Kompanija Masdar, jedan od globalnih lidera u oblasti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, zainteresovana je za investiranje u Crnu Goru, saopštili su juče glavni i izvršni direktor kompanije Mohamed Džamel Al Ramahi i direktor za region jugoistočne Evrope Ahmed Al Avadi.

Pobjeda

Marković: Pokušaćemo da imamo rast BDP-a od pet odsto

Premijer Duško Marković kazao je da rast ekonomije u prvom kvartalu ove godine od 4,5 odsto treba da bude vodilja u naporima da pokušamo da do kraja godine dostignemo pet odsto. -Rezultat od 4,5 odsto nije sticaj okolnosti nego posvećenost Vlade i ministarstava i vaših timova kazao je premijer na početku jučerašnje sjednice Vlade.

U jednoj maloj banci veliki skok loših kredita

Dok loših, odnosno kredita koje klijenti ne vraćaju konstantno opada u tri banke je porastao, od čega u jednoj drastično, navedenoje u izvještaju o radu CBCG i stabilnosti finansijskog sistema kojije dostavljen parlamentu. O kojim bankama je riječ može samo da se spekuliše jer se ne pominju imena. I MMF je u izvještaju iz druge polovine prošle godine naveo da su tri banke pod strogim nadzorom CBCG.

Stipendije za dva studenta

Ove akademske godine studenti iz Crne Gore imaće priliku, drugu godinu zaredom, da započnu master program u Grčkoj. Mjesečne životne troškove za master program pokriva kompanija Jugopetrol, kao dio Helenik petroleum grupe, saopšteno je iz domaće naftne kompanije.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *