Evropski parlament podržao porez na linkove: Udar na Google ili slobodu govora?

Dodajte komentar

Evropski parlament napravio je prvi korak u osvježavanju 17 godina stare regulative vezane uz autorska prava na internetu, a njihov kontroverzni prijedlog izazvao je pravu buru negodovanja korisnika i internet kompanija, koji smatraju da će novi zakon biti pretvoren u oruđe za nadzor i kontrolu te da će upropastiti slobodu govora i uništiti internet kakav poznajemo.

Zagovornici nove regulative tvrde da je samo riječ o nastojanju da se novinskim izdavačima, muzičarima i drugim kreatorima pošteno plati za korištenje njihovih originalnih sadržaja, jer bi agregatori sadržaja poput Googlea, Facebooka i YouTubea bili obvezni da plate za pravo da objavljuju te sadržaje ili koristiti filtre koji bi omogućili da se ti sadržaji ne pojavljuju.

Prvi koraci

Odbor Evropskog parlamenta za pravna pitanja (JURI) jučer je u prilično tijesnom glasanju odobrio taj prijedlog pod nazivom The Directive on Copyright in the Digital Single Market, odnosno Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, a sve to još mora proći plenarno zasjedanje u Evropskom parlamentu te zakonodavstva svih 28 zemalja članica.

Ne zna se kad bi se to moglo dogoditi, ali sigurno neće biti prije kraja ove ili prve polovine sljedeće godine. Prvi put predložena 2016. godine, direktiva bi trebala osvježiti zakone Evropske unije o autorskim pravima za eru Facebooka i Googlea. Premda veći dio direktive sadrži samo nadogradnju postojećih zakona i neke nove tehničke termine, postoje dvije tačke oko kojih je i nastao čitav problem. To su članak 11, kolokvijalno nazvan “porez na linkove”, te članak 13, koji propisuje takozvani “upload filter”.

Porez na linkove prisilio bi online platforme kao što su Facebook i Google da, recimo, od medijskih izdavača kupe licence prije nego što objave linkove na njihove originalne sadržaje ili kopiraju te sadržaje. Upload filter bi trebalo da osigura da ništa što se učita na internet unutar Evropske unije ne krši ničija autorska prava. Uoči glasanja JURI-ja trajala je dosta glasna kampanja protivnika predloga, koji su upozoravali da zakon ima dobru namjeru, kao što je zaštita autorskih prava, ali da je pogrešno postavljen, vrlo nejasno napisan i zreo za zloupotrebe te da bi samo dodatno pogodovao velikim tehnološkim kompanijama, a troškove prebacio na male i startup kompanije iz Evropske unije. Početkom mjeseca 70-ak velikih imena s internet scene poslalo je otvoreno pismo, u kom su upozorila da bi članak 13 bio “korak bez presedana prema transformaciji interneta iz otvorene platforme za dijeljenje i inovaciju u oruđe za automatizovani nadzor i kontrolu svojih korisnika” te da bi velike američke platforme lako mogle platiti potrebne naknade, ali previše evropskih ne bi.

Ko će biti pogođen

Meme, popularan internet alat, u Evropskoj bi uniji vjerovatno otišao u ilegalu.

Više niko ne bi smio koristiti tuđu sliku ili GIF pa dodati svoj komentar i to dijeliti na internetu. Muzički remiks takođe bi mogao nestati, jer bi svako korištenje bilo kojeg dijela nečije pjesme bilo podložno Direktivi. Teoretski, algoritam bi čak i vašu sliku u majici s likovima iz, na primjer, Star Warsa, mogao protumačiti kao kršenje autorskih prava.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *