Spremite se: Kompanija vrijedna 70-ak milijardi dolara izlazi na berzu

Dodajte komentar

Najveće tehnološko uvrštenje (IPO) na berzu u posljednjih nekoliko godina ulazi u završnu fazu. Kako za Reuters otkrivaju upućeni izvori, kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi danas otvara knjigu upisa dionica institucionalnim investitorima.

Kompanija će svoje hartije od vrijednosti uvrstiti na berzi u Hong Kongu, a raspon cijene po kojoj će se upisivati dionice iznosi od 17 do 22 hongkonška dolara (2,17 do 2,80 dolara), tvrde upućeni izvori.

Time bi kompanija bila vrednovana između 55 i 70 milijardi dolara što je značajno manje od prvih procjena koje su dosezale i do 100 milijardi dolara. S obzirom da kompanija namjerava da proda 2,18 milijardi dionica, “smiješi” joj se prikupljanje i do 6,1 milijardu dolara. Prilikom najave uvrštenja u maju se špekulisalo da će kompanija prikupiti 10 milijardi dolara. No, i na ovom sniženom iznosu IPO Xiaomija biće treći najveći u tehnološkom sektoru u posljednjih šest godina s obzirom da je kineski internetski trgovac Alibaba 2014. prikupio u New Yorku 25 milijardi dolara, a Facebook 2012. godine 16 milijardi dolara.

Potražnja za dionicama Xiaomija na neki je način već osigurana. Naime, navodno će osam kompanija kupiti do 15 posto dionica ponuđenih u inicijalnoj javnoj ponudi. Među njima je američki proizvođač procesora Qualcomm, zatim kineska dostavljačka kompanija SF Holding, tamošnji telekom div China Mobile te državni konglomerat CMG.

Izlazak na berzu na neki je način kruna rapidnog rasta te kompanije koju je osnovao Lei Jun 2010. godine. Filozofija Xiaomija je konkurisanje velikim proizvođačima i njihovim vrhunskim, visokokvalitetnim modelima, ali po nižoj cijeni. U Kini je najveći proizvođač telefona postao 2014. godine, pretekavši Samsung.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *