Ipak dogovoren otkup malina

Dodajte komentar

Nakon dvodnevnog zastoja i revolta malinara ispred zgrade lokalne uprave, juče je nastavljen otkup malina na području bjelopoljske opštine. Zastoj u otkupu nastao je zbog nedostatka kapaciteta za skladištenje i juče je, nakon dogovora malinara i predsjednika Opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, ponovo uspostavljen.

“Sve količine maline biće otkupljene i više neće biti selektivnog otkupa, kao ni odbijanja hladnjačara da prime robu, izuzev kada se radi o lošem kvalitetu. Iako lokalna uprava nije adresa za rješavanje tog problema, posredovali smo i postigli dogovor da se, nakon popunjavanja kapaciteta hladnjača u Bijelom Polju i Pljevljima, maline po potrebi odvoze u hladnjače kompanija Volija i Laković u Podgorici”, rekao je Smolović.

Revolt malinara kulminirao je u utorak kada su ispred zgrade bjelopoljske opštine prosuli nekoliko stotina kilograma ploda.

Glavni otkupljivač malina u Bijelom Polju Rade Raičević potvrdio je za Dnevne novine da je juče nastavljen otkup.

“Ovim poslom se bavim punih 15 godina i ove godine je naišao problem da u datom momentu nijesmo mogli da otkupimo svu količinu ploda. Razlog je bila veća količina ubranih malina koja je rezultirala zbog pauze i bajramskih praznika. Naši kapaciteti su 5,5 tona skladištenja u toku 24 sata, a pojavila se količina od 14 tona”, kazao je Raičević, dodajući da je problem riješen tako što se on obavezao da nađe hladnjače iz okruženja koje će koristiti za skladištenje viška malina.

U Bijelom Polju se godišnje proizvede oko 200 tona malina, a trenutna cijena otkupa sa premijom iznosi 1,05 eura po kilogramu.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *