Domaće firme prijavile 11,6 miliona eura u inostranstvu

Dodajte komentar

Domaće kompanije, odnosno pravna lica na računima u inostranstvu na kraju prošle godine imala su 11,6 miliona eura, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke. Iz CBCG su se ogradili da je to podatak koji su dostavile same kompanije.

“Podatak je baziran na izvještajima koje su dostavila rezidentna pravna lica”, navedeno je u objašnjenju regulatora.

I dalje je tajna koliko građani Crne Gore imaju na računima u inostrastvu, jer po zakonu to nijesu dužni nikom da prijavljuju.  Iz Centralne banke objašnjavaju da su kompanije dužne da prijavljuju svoj konto na računima u inostranstvu na osno vu Odluke o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom.

“One su dužne da dostavljaju podatake o tim poslovima, a za potrebe izrade statistike platnog bilansa. Rezidenti pravna lica u Crnoj Gori dužna su da Centralnoj banci dostave podatke o stanju i prometu na svojim računima u inostranstvu”, pojasnili su iz CBCG.

Nema, međutim, ni podatka koliko inostrane kompanije koje posluju u Crnoj Gori imaju novca na računima u inostranstvu.

“Centralna banka ne posjeduje podatak koliko nerezidenti, koji posluju u Crnoj Gori, imaju sredstava na svojim računima u inostranstvu”, odgovorili su iz ovog regulatora u odgovoru na pitanje koliko su “teški računi ino firmi koje ovdje posluju.

Podsjetimo da su po posljednjim podacima CBCG sa kraja aprila tekuće godine ukupni depoziti blizu 3,3 milijardi eura. Iz CBCG su saopštili da je to istorijski nivo i znak povjerenja i građana i privrede u bankarski sektor, koji je po njima najzdraviji dio privrede. Koliko crnogorski građani čuvaju novca na računima u inostranstvu može samo da se nagađa, od slučaja do slučaja.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *