Naslovne strane dnevnih novina za 30. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Talas poskupljenja ako cijene goriva nastave da rastu

Značajno povećanje cijena goriva u Crnoj Gori, ako se nastavi, izazvaće talas poskupljenja, prije svega javnog prevoza i osnovnih životnih namirnica. Nakon dva velika poskupljenja u maju, cijene goriva su se približile rekordnim nivoima iz 2012. Sve vrste goriva na benzinskim pumpama od juče su skuplje tri do sedam centi, zbog čega je gorivo u Crnoj Gori među skupljima u regionu, ali i u odnosu na neke bogate države EU poput Luksemburga, Austrije i Njemačke.

Mugoša: Ja nisam donosio, nego samo formalno potpisivao odluke

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša tvrdio je juče da on uopšte nije donosio, već samo formalno potpisivao odluke, koje po njegovom mišljenju, nijesu bile nezakonite. Mugoša (DPS) se optužnicom tereti za zloupotrebu službenog položaja u slučaju Carine.

Dnevne novine

Kompanije da posvete veću pažnju planiranju

Crnogorske kompanije više pažnje treba da posvete strateškom planiranju i da neprestalno ulažu u izgradnju brenda kako bi na tržištu njihovi proizvodi bili konkurentniji, poručeno je sa prvog Tehnopolis biznis foruma “Smart trio”. Forum je organizovao IPC Tehnopolis, a interaktivno predavaje nikšićkim privrednicima na temu “Vještina izgradnje i pozicioniranja brenda u kontekstu balkanskog tržišta” vodili su eksperti iz oblasti marketinga.

Dioničarima isplaćuju 56,8 miliona

Akcionari slovenačke Triglav grupe, u okviru koje posluje crnogorsko Lovćen osiguranje, podržali su juče predlog da se za dividendu namijeni dio bilansne dobiti u iznosu od 56,8 miliona eura, odnosno 2,50 eura bruto po akciji. To predstavlja 82 odsto konsolidovane čiste dobiti Triglav grupe za prošlu godine.

IRF preduzetnicima odobrio 61,5 miliona eura

Investiciono-razvojni fond (IRF) je od početka godine do kraja aprila odobrio 61,5 miliona eura kredita, što je 51 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U prva četiri mjeseca fond je odobrio 43,7 miliona eura dugoročnih kredita, dok je realizacija po osnovu kratkoročnih iznosila 17,8 miliona eura.

Dan

Vlada u minusu 74,3 miliona

Deficit javnih finansija na kraju prvog kvartala iznosio Je 74,3 miliona eura i niži je za pola miliona od deficita ostvarenog u istom periodu lani, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija (MF). Deficit je gotovo istovjetan prošlogodišnjem, iako su prihodi za tri mjeseca ove godine skoro 30 miliona eura veći nego lani, zahvaljujući povećanju PDV-a, prihoda od doprinosa, te poreza na dobit.

Dižu cijene prevoza ako gorivo opet poskupi

Ukoliko se rast cijena goriva nastavi, sasvim je izvjesno da će komercijalni autoprevoznici morati podizati cijene svojih usluga da bi očuvali poslovanje, odnosno da bi njihove kompanije opstale, izjavio je za “Dan” direktor Udruženja autoprevoznika Crne Gore Veselin Salamadija.

Odobrili 61,5 miliona kredita

Investiciono-razvojni fond (IRF) je za četiri mjeseca odobrio 61,5 miliona eura kredita, što je 51 odsto više nego u istom periodu prošle godine. – Tokom tog perioda odobreno je 43,7 miliona eura dugoročnih kredita, dok je realizacija po osnovu kratkoročnih iznosila 17,8 miliona eura piše u saopštenju IRF-a. Kreditna sredstva opredijeljena za ulaganja u sjever i opštine s indeksom razvijenosti ispod državnog prosjeka iznose 12,2 miliona eura, što je 52 odsto više u odnosu na realizaciju za isti period prošle godine.

Pobjeda

Od akciza na cigarete 3,4 miliona manje

Uprava carinaje za prva četiri mjeseca ove godine naplatila 11,5 miliona eura za akcize na cigarete, štoje 22 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Uprave carina, prenose portali iz okruženja. Navodi se da je u istom prošlogodišnjem periodu po osnovu akciza na cigarete naplaćeno 14.909.985 eura, a od aprila prošle godine Vlada je tri puta povećavala akcize na duvanske proizvode.

EPCG priprema novu žalbu

Elektroprivreda će se žaliti na novu privremenu mjeru Privrednog suda kojom im se zabranjuje kupovina akcija Rudnika uglja, shodno odluci o pokretanju postupka dobrovoljne javne ponude za preuzimanje te firme, saznaje Pobjeda. Sutkinja Privrednog suda Nataša Bošković donijelaje u ponedjeljak, 28. maja, novu privremenu mjeru kojom se zabranjuje otkup akcija Rudnika uglja.

Cijene neće rasti još 15 dana

Najnovije poskupljenje goriva neće za sada izazvati povećenja cijena usluga i proizvoda, ali predstavlja veliki udar na poslovanje kompanija, posebno onih koje se bave prevozom, saopštili su Pobjedi predstavnici autotransportnih preduzeća, pekara, mljekara i trgovačkih lanaca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *